Кафедра товарознавства в митній справі


    Наукова школа   

       

  nauk shkola

 

На кафедрі товарознавства в митній справі під керівництвом професора  Головка Миколи Павловича діє наукова школа «Наукове обґрунтування та розробка технології продуктів харчування, збагачених на кальцій з використанням продуктів переробки харчової кістки». Аспіранти професора Головка М.П. плідно працюють у напрямку створення низки продуктів збагачених на мінеральні сполуки.

Разом із цим, в рамках зазначеної наукової школи діє науковий напрям під керівництвом Головко Тетяни Миколаївни  "Технологія харчових продуктів спеціального призначення з лікувально-профілактичними та оздоровчими властивостями"

 Подворчан  Дмитро Євгенійович в дисертаційній роботі «Технологія напівфабрикату кісткового харчового та паштетних печінкових мас з його використанням» (2007 рік) розробив рецептури паштетів печінкових,  що характеризуються підвищеним вмістом кальцію та раціоналізацією його співвідношення з фосфором.

Серік Максим Леонідович в дисертації «Технологія композиції мінерально-білково-жирової та м’ясних січених виробів з її використанням» (2008 рік) розробив технологію КМБЖ як збагачуючої добавки на біоорганічні сполуки кальцію та ПНЖК.

Колесник Аліна Олексіївна в дисертаційній роботі «Технологія м’ясних фаршевих виробів спеціального призначення з використанням напівфабрикату кісткового харчового» (2008 рік) розробила технологію та рецептуру фаршу «Кальцевітал», який використовується як для реалізації в торговій мережі в натуральному вигляді, так і для виготовлення напівфабрикатів.

Чуйко Марина Миколаївна в дисертаційній роботі на тему: «Формування якості макаронних виробів, збагачених на біоорганічні сполуки кальцію» (2011 рік) запропонувала рецептуру та технологію макаронних виробів, що забезпечують до 45% добової потреби організму людини в кальції.

Роговий Іван Станіславович розробив технологію та рецептуру солодких і солоних тарталеток та пряників з пісочного тіста в дисертації на тему: «Технологія борошняних кулінарних виробів із підвищеним вмістом кальцію» (2011 рік).  

 

Наукова школа

Полупан Валентин Вадимович в дисертаційній роботі на тему: «Технологія м'ясних посічених виробів з використанням добавки білково-мінеральної» розробив технологію добавки білково-мінеральної (ДБМ) та м'ясних посічених виробів з її використанням.

Бакіров Мюшфік Панах огли в дисертаційній роботі: «Технологія емульсійних соусів, збагачених на біоорганічні сполуки йоду» розробив напівфабрикат йодобілковий (НЙБ) та технологію соусів емульсійного типу з його використанням.

Колесник Вікторія Валентинівна розробила способи удосконалення якості та зниження токсичного ефекту алкогольних напоїв в рамках дисертаційної роботи на тему «Формування якості та асортименту міцних алкогольних напоїв за рахунок рослинної та тваринної сировини».

За дослідженнями, проведеними в межах наукового напряму під керівництвом Головко Тетяни Миколаївни  "Технологія харчових продуктів спеціального призначення з лікувально-профілактичними та оздоровчими властивостями", науково обгрунтовано та розроблено соуси, збагачені на селен (дисертаційна робота Применко Владислава Геннадійовича на тему: «Удосконалення технології соусів оздоровчого призначення збагачених на селен»), проведено наукові дослідження з розробки технології напівфабрикату з молюска прісноводного та кулінарної продукції з його використанням (дисертаційна робота Геліх Анни Олександрівни). Запропоновано новий науково обґрунтований принцип технологій одержання добавок, що містять мінеральні речовини (кальцій, магній, селен, йод) у засвоюваній організмом людини біоорганічній формі шляхом запровадження ресурсозберігаючих технологій, та продуктів харчування оздоровчого призначення з їх використанням. Одержані результати є суттєво новими і відкривають можливості створення асортименту оздоровчих продуктів збалансованих за нутрієнтним складом. В порівнянні зі світовими аналогами використання розробок дозволяє забезпечити теоретичні та практичні основи для створення повноцінних та багатих на есенціальні нутрієнти раціонів харчування. 

 

В рамках наукової школи виконувалось 16 науково-дослідних тем, отримано 37 авторських свідоцтва і патентів на винаходи та корисні моделі, видано 4  монографії, розроблено 11 нормативних документів, опубліковано більше 200 статей та 250 тез доповідей.

 Наукова школа 2