Кафедра хімії, мікробіології та гігієни харчування
Лабораторія створена на базі кафедри загальної та харчової хімії для вирішення наукових питань, пов'язаних з вивченням міжмолекулярних взаїмодій в харчових системах спектроскопічними, електрохімічними та реологічними фізико-хімічними методами. На базі лабораторії виконуються наукові дослідження аспірантами та студентами під керівництвом викладаців кафедри.
- спектрофотометр Specord IR-75 для досліджень в інфрачервоній області
Спектрофотометричні дослідження харчових систем в ультрафіолетовій та видимій частинах спектру
- однолучовий спектрофотометр СФ-46 для визначення коефіцієнтів пропускання рідин та твердих прозрачних речовин в УФ та видимому спектральному диапазоні 190-1100 нм
В спектрофотометрі реалізовані наступні режими роботи:
- спектрофотометр Specord UV-VIS для досліджень в УФ та видимій області
- фотоколориметри КФК-2 для вимірювання коефіцієнту пропускання та оптичної густини рідких та твердих речовин в визначенних світофільтрами фіксованній довжині хвиль в диапазоні 315-980 нм
- пристрій для проведення кулонометричного титрування в гальваностатичному режимі с потенциометричною та амперометричною індикацією точки кінця титрування:
- полярографічний пристрій ПУ-1
- pH-метри та іономіри:
для визначення pH розчинів та концентрації іонів Na+, K+, Ca2+, Mg2+, F-, Br-, I-, NO3- за допомоги іонселективних електродів.
- цифровий кондуктометр КЭЛ-1М2 дозволяє визначити електричної проводимісті розчинів в диапазоні 10-7- 10 См/м в широкому диапазоні температур 20-100о С
- ротаційний віскозиметр ВСН-3 для визначення величин динамічної в'язкості ньютонівських рідин; пластичної в'язкості та величин статичної та динамічної предільної напруги неньютонівських (модель Бінгама) рідин в диапазоні 0,004-4 Па с
- віскозиметр Гепплера з падаючою кулькою для визначення динамічної та кінетичної в'язкості ньютонівських рідин в диапазоні 0.01- 800 Па с та температур
Виступ на vII Всеукраїнській науковій конференції студентів та аспірантів "Хімічні Капазінські Читання-2015" 20-22 квітня 2015, ХНУ, Харків
Мета та завдання
Лабораторія була створена на базі кафедри гігієни харчування та мікробіології для вирішення наукових питань, пов'язаних з вивченням міжмолекулярних взаїмодій в харчових системах спектроскопічними, електрохімічними та реологічними фізико-хімічними методами.
На базі лабораторії виконуються дослідження мікробіологічних показників всіх груп харчової продукції та розробляє санітарно-гігієнічні вимоги щодо утримання ЗРГ.
Лабораторія займається дослідженнями спрямованими на:
Крім того лабораторія "Медико-біологічні проблеми технології продуктів харчування" пропонує посліги розробки наукової документації та раціонів харчування для різних верств населення, у тому числі, для шкільного, спортивного, геронтологічного харчування, а також лікувального та профілактичного при порушеннях вуглеводного, мінерального та білкового обмінів.
Перелік методів дослідження продовольчої сировини та харчових продуктів і послуг, впроваджених на кафедрі хімії, мікробіології та гігієни харчування в умовах лабораторії «Медико-біологічні проблеми технології харчових продуктів»
1. Визначення масової частки розчинного білка методом Лоурі.
2. Визначення вологозв’язуючої здатності м’яса та м’ясних фаршів.
3. Визначення перетравлюваності білкового компоненту продуктів травними ферментами invitro.
4. Визначення перетравлюваності вуглеводного компоненту продуктів травними ферментами invitro.
5. Визначення КМАФАМ.
6. Визначення бактерій групи кишкової палички.
7. Визначення коагулазопозитивних стафілококів.
8. Визначення бактерій роду Сальмонела.
9. Визначення сульфітредукуючих клострідій.
10. Визначення мікроорганізмів псування (плісняви та дріжджі).
11. Аналіз сольового складу води:
12. Методи аналітичної хімії:
13. Кулонометричні виміри:
14. Потенціометричне визначення йоду, калію, натрію, кальцію, нітратів.
15. Визначення пероксидного та кислотного чисел у жирах та жировмісних продуктах.
16. Кількісне визначення йоду в харчових системах.
17. Визначення загальної кількості жиру в харчовій сировині та продукції.
18. Кількісне визначення гемового заліза.
19. Визначення емульгуючої здатності водно-жирових емульсій.
21. Визначення в’язкості в харчових системах.
22. Визначення поверхневого натягу сталагмометричним методом Дю Нуі та методом «лежачої краплі».
23. Тренінги за основними техніками та методами проведення лабораторних досліджень (приготування розчинів, взвішування, вимірювання щільності, очищення речовин).
24. Основні розрахунки при виконанні лабораторних робіт.