Кафедра хімії, мікробіології та гігієни харчування


Новини кафедри

 

Міжнародна науково-практична конференція «Агроекологічні аспекти виробництва та переробки продукції сільського господарства»

7-8 червня 2018 року Вікторія Владленівна Євлаш взяла участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Агроекологічні аспекти виробництва та переробки продукції сільського господарства», яку проводили інформаційна компанія «Інфоіндустрія» у партнерстві з Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP, який фінансується Міністерством міжнародних справ Канади, співфінансується та реалізується Менонітською Асоціацією Економічного розвитку(MEDA), за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Вікторія Владленівна зробила доповідь на тему «Перспективи використання сушених плодів та ягід у технологіях харчової продукції спеціального споживання» (співавтор д.т.н., проф. В.О. Потапов).

      АЕ1     АЕ2

Ottoman cuisine-2018

 

Освітньо-науково-виробничий кластер ХДУХТ «Повноцінне харчування: інноваційні аспекти технології, енергоефективного виробництва та маркетингу» прийняв участь у Міжнародному кулінарному фестивалі «Ottoman cuisine-2018», який проходив в розважальному комплексі «Аркада», м. Харкова 13-14 травня, 2018 року.

Ottoman cuisine1       Ottoman cuisine2

 

 

 

Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих учених

19 квітня 2018 відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих учених «Інноваційні технології розвитку у сфері харчових виробництв, готельно-ресторанного бізнесу, економіки та підприємництва: наукові пошуки молоді». На кафедрі хімії, мікробіології та гігієни харчування працювала секція № 4 «Технології оздоровчих харчових продуктів та методи дослідження харчових систем».

За результатами роботи секції були нагороджені наступні студенти:

Дипломом І ступеня: Корабель Олену Василівну, гр. ХТ-17, НН ІХТБ ХДУХТ, Лабазова Максима Ігоревича, гр. ТХК-43, НН ІХТБ ХДУХТ.

Дипломом ІІ ступеня: Тарасенко Катерину Данилівну, гр. ТХ-26, НН ІХТБ ХДУХТ.

Заохочувальними грамотами: Піхурович Анастасію Владимировну, студентку гр. ПТ-27пр ФТТП ХДУХТ; Русаковича Владислава Віталійовича, студента гр. ХТ-27, НН ІХТБ ХДУХТ; Вовченко В’ячеслава Миколайовича, студента гр. ДТ-ПОХ 17мг УІПА.

konf18 2      konf18 3

 

 

Всеукраїнська науково-практична конференція «Синтез і аналіз біологічно-активних речовин і лікарських субстанцій»

2 – 13 квітня 2018 р. на базі Національного фармацевтичного університету відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Синтез і аналіз біологічно-активних речовин і лікарських субстанцій», присвячена 80-річчю з дня народження доктора фармацевтичних наук, професора Гайдукевича Олександра Миколайовича.

На пленарному засіданні д.т.н. професором Вікторією Владленівною Євлаш було представлено роботу на тему «ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ ДЛЯ СПЕЦІАЛЬНОГО СПОЖИВАННЯ З ДОВЕДЕНОЮ БІОЛОГІЧНОЮ АКТИВНІСТЮ: ОСОБЛИВОСТІ ІНГРИДІЄНТНОГО СКЛАДУ ТА ЗАСТОСУВАННЯ». Дана робота була цікавим досвідом співпраці фахівців, які працюють у різних галузях, але мають спільні наукові інтереси.

Доповідь викликала зацікавленість присутніх на коференції.

kf.18.farm1     kf.18.farm3

 

Конкурс «Харчові технології 2018»

Поздоровляємо студентку 4 курсу НН ІХТБ ХДУХТ Інютіну Яну Андріївну (керівник В.В. Євлаш, консультанти Н.В. Мурликіна, Н.О. Отрошко, О.Ф. Аксьонова) з перемогою в конкурсі «Харчові технології 2018» та отриманням диплому на відвідування кондитерської виставки ISM 2018 у Кельні (Німеччина).

Проект «Харчові технології 2018» був започаткований благодійним Фондом Бориса Колесникова та тривав півтора місяці. У ньому зареєструвалися 800 учасників з усієї України. Яна Інютіна вийшла в фінал конкурсу та 20 грудня разом з іншими 72 фіналістами представила проект «НОВІТНІ ПРОДУКТИ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ ТА ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ»  перед членами журі - директором м'ясокомбінату компанії «АПК Інвест» Іваном Башкирії, начальником виробничого відділу компанії «Конті» Тетяною Курчаевим, генеральним директором компанії «Артвайнері» Ігорем Толкачовим і директором з виробництва «Артвайнері» Людмилою Поваляєвої.

Конкурс студентських проектів "Харків – місто молодіжних ініціатив"

Вітаємо студентку ІІ курсу ФУТПМД Анну Дуду із достойним та яскравим захистом наукової роботи "Визначення вмісту вітаміну С у присутності желатини в харчових системах"!

Анні, яка закінчує другий курс, вдалося обійти більшість студентів-четвертокурсників провідних Вишів м. Харків та вийти до фіналу міського конкурсу студентських проектів "Харків – місто молодіжних ініціатив" в номінації "Розумному місту – креативна молодь". Роботи, пов’язані із інноваціями, упровадженнями у сферах хімії, фізики та математики оцінювалися високопрофесійною експертною радою. Аніна робота була оцінена як цікава, соціально значима та маюча велике значення для суспільства.

Колектив викладачів кафедри хімії, мікробіології та гігієни харчування (д.т.н., проф. Євлаш, к.т.н., доц.. Аксьонова, к.т.н., доц. Мурликіна), що підготував Дуду Анну до конкурсу вважає, що проведення таких конкурсів сприяє розвитку студентських ініціатив у науковій сфері та відкриває горизонти молоді отримати новий, цікавий досвід. До того ж, ми сподіваємося на подальшу участь Анни та інших студентів ХДУХТ в цьому конкурсі.

 

Duda1.1               Duda2.1      

                                           Duda3

Еколекції для школярів

Lets go

З метою поліпшення екологічної ситуації міста Харкова, створення сприятливих умов для розвитку волонтерства і самореалізації молоді, розвитку волонтерського руху, спільного прагнення до кращого майбутнього в розбудові екологічного сектору, громадською організацією «Let’s do it, Ukraine» в рамках освітнього напрямку було створено проект «Еколекції для школярів». Сутність цього проекту полягає у тому, що студенти ВНЗ читають школярам лекції, які присвячено різним аспектам екології.

Харчування юнацтва має безпосереднє відношення до стану здоров’я сучасного і майбутнього людства, а отже входить в сферу інтересів екології людини. З метою популяризації екології харчування, а також зацікавлення школярів до грамотного ставлення до процесу приготування і споживання їжі, студентами студенти НН ІХТБ ХДУХТ Доценко В.М., Ізюм Д.Е., Белаш Б.Г. та Вережко А.А. под. керівництвом к.т.н., доц. Аксьонової О.Ф., к.х.н., доц. Отрошко Н.О., д.т.н., проф. Євлаш В.В. була розроблена слайд-лекція "Харчова хімія". Формування слайд-презентації проводилося з урахуванням основних вимог щодо створення інфографіки для школярів.

Таким чином, у лекції "Харчова хімія", прочитаної 24.04.2017 для школярів ЗОШ №18 м. Харкова було обговорено наступні питання:

1. Хімія та їжа, чи можна поєднувати ці поняття?

2. Порядковий номер смаку та запаху. Що таке "Е"? Чи так це страшно?

4. В чому вимірюється їжа? Калорія, харчова цінність.

5. Навіщо потрібні харчові добавки?

6. Що таке молекулярна кухня?

7. Вітаміни – користь чи ні?

Лекція була позитивно прийнята школярами і отримала схвальний відгук від координаторів проекту. В свою чергу хочемо відзначити креативність та зацікавленість студентів, які готували лекційні матеріали та виразити надію, що кафедра хімії, мікробіології та гігієни харчування стане постійним представником волонтерського еко-руху в раках проектів ГО «Let’s do it, Ukraine»

 

 

Науково-практична конференція молодих учених і студентів (2016 рік)

 7 квітня 2016 р. відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція молодих учених і студентів "Інноваційні технології розвитку у сфері харчових виробництв, готельно-ресторанного бізнесу, економіки та підприємництва"

Секція "ТЕХНОЛОГІЇ ОЗДОРОВЧИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ХАРЧОВИХ СИСТЕМ" працювала на кафедрі хімії, мікробіології та гігієни харчування.

На секцію було подано 39 тез доповідей. Робота  секції проводилась у 522 аудиторії.

1    2    6

 

7    8