Кафедра холодильної та торговельної техніки і прикладної механіки

Сьогодення




Завідуючий кафедрою

доктор технічних наук, професор

ПОТАПОВ Володимир Олексійович
 

Випускова кафедра "Холодильної та торговельної техніки і пркладної механіки", маючи більш ніж 20-річний досвід підготовки фахівців в галузі, прикладає багато зусиль для оновлення та розширення лабораторної бази, впровадження у навчальний процес комп’ютерної техніки та сучасних засобів навчання, тісно співпрацює з провідними світовими виробниками в галузі холодильної та кліматичної індустрії.

Дисципліни холодильного та торговельного циклу викладаються студентам Навчально-наукового інституту харчових технологій та бізнесу, факультету обладнання та технічного сервісу, факультету товарознавства і торговельного підприємництва.

Науково-педагогічний склад кафедри налічує 14 осіб, з яких 3 професори, 2 доктора технічних наук, 7 доцентів, 8 кандидатів технічних наук, 3 старших викладача, 1 асистент.

За час функціонування кафедри її співробітниками отримано понад 100 авторських свідоцтв і патентів на винаходи; видано більш 100 методичних вказівок та розробок; опубліковано 10 навчальних посібників; видано понад 350 статей та зроблено понад 250 доповідей на конференціях та семінарах різних рівнів.

Новини

 

Новини

День відкритих дверей 05.11.2017

DOD 05 11 1

Кафедра холодильної та торговельної техніки і прикладної механіки взяла активну участь в проведенні Дня відкритих дверей ХДУХТ, який відбувся 5 листопада 2017 року. В експозиції кафедри були представлені матеріали двох провідних компаній, які спеціалізуються на холодильному обладнанні, потенційних роботодавців нинішніх та майбутніх студентів нашої спеціальності.

Це ТОВ Danfoss – лідер на ринку України з виробництва холодильних систем для підприємств роздрібної торгівлі, комерційних та промислових систем охолодження, а також систем кондиціювання повітря. Компанія Danfoss пропонує широкий асортимент енергоефективних компонентів практично для будь-яких систем охолодження та кондиціювання.

Друга компанія - ООО ИНСОЛАР-ХОЛОД НПП
Комплексне проектування, постачання, монтаж, пуско-налагоджувальні роботи, гарантійне і післягарантійне обслуговування: промислові системи холодопостачання, вентиляції та кондиціювання, енергозберігаюче обладнання, холодильні камери і термінали, компресорні станції, повітроохолоджувачі, водоохолоджувальні машини, теплові насоси, осушувачі та зволожувачі повітря, льодоакумулятори; системи моніторингу холодильного обладнання, холодильне обладнання для ударної заморозки, сховища з контрольованим газовим середовищем.

DOD 05 11 2

26.10.2017 року в 10.30 в ауд. 45 відбувся семінар на тему

«Як стати затребуваним фахівцем у галузі холодильної техніки і технології»

Danf2610171

Danf2610172

Danf2610173

Danf2610174

Danf2610175

ВІТАЄМО З ПЕРЕМОГОЮ

студента факультету обладнання та технічного сервісу

Шкарубського Дмитра Олексійовича,

який посів I місце у  Всеукоаїнському конкурсы проектів "Обладнання компанії Данфос в системах охолодження, заморожування та кондицювання".

Керівник к.т.н., професор кафедри холодильної та торговельної техніки і прикладної механіки Семенюк Дмитро Павлович.

Діц Ігора Руслановича

який посів III місце у  Всеукоаїнському конкурсы проектів "Обладнання компанії Данфос в системах охолодження, заморожування та кондицювання".

Кепівник  к.т.н., доцент кафедри холодильної та торговельної техніки і прикладної механіки Петренко Олена Володиміровна

Danf191017 1

Danf191017 2

Danf191017 3

Danf191017 5

Історія

Кафедра холодильної та торговельної техніки створена в Харківському інституті громадського харчування в 1990 році при реорганізації кафедри обладнання підприємств громадського харчування. Першим завідувачем кафедри став  доктор технічних наук, професор Коваленко В.І.

Колективу новоствореної кафедри була поставлена задача створити матеріально-технічну базу, нові курси, розробити тематику і методику лабораторно-практичних занять для організації навчального процесу зі студентами декількох спеціальностей. У 1994 році кафедра тимчасово об’єднується з кафедрою обладнання підприємств громадського харчування, та вже через рік працює самостійно. До березня 2007 року кафедру очолював доктор технічних наук, професор Сафонов В.В. З 2007 року і по теперішній час колектив кафедри очолює доктор технічних наук, профессор Потапов Володимир Олексійович. Склад кафедри постійно змінюється, на зміну першим викладачам приходить нове молоде покоління наукових кадрів.

Пріоритетним напрямком кафедри була і залишається підготовка кваліфікованих кадрів для роботи в сучасних умовах у відповідних галузях економіки та промисловості в Україні та за її межами. Колектив кафедри вважає громадським обов'язком не лише випустити зі стін університету гідних професіоналів, але й навчити їх сукупності понять про цивілізовану та високоосвічену, розвинену в усіх відношеннях людину, здатну сумлінно працювати на благо нашої країни.

У 2015 році було ліквідовано кафедри холодильної та торговельної техніки і механіки та графіки, та  на їх базі створена нова кафедра холодильної та торговельної техніки і прикладної механіки.

Викладачі

kaf2017

Колектив кафедри

 

ПОТАПОВ Володимир Олексійович, завідувач кафедрою, доктор технічних наук, професор

potapovНаукові інтереси: Процеси сушіння та теплової обробки харчової сировини, моделювання явищ перенесення в харчових системах, застосування нанотехнологій для підвищення ефективності обладнання підприємств галузі.

Освіту одержав в Харківському державному університеті ім. О.М. Горького за фахом – радіофізика та електроніка. В Харківському державному університеті харчування та торгівлі працює з 1982 року асистентом, ст. викладачем, доцентом. У 1994 році захистив кандидатську дисертацію, а у 2007 р.- докторську дисертацію. З 2007 року займає посаду завідувача кафедри холодильної та торговельної техніки. Сьогодні професор Потапов В.О. є керівником 5 кандидатських дисертацій, які присвячено підвищенню енергоефективності процесів, апаратів і обладнання харчових виробництв, розробці прогресивних технологій виробництва харчових продуктів. Результати наукових досліджень за науково-дослідними темами були впроваджені у виробництво багатьох підприємств України та країн близького зарубіжжя, навчальний процес при підготовці фахівців інженерних спеціальностей. За участю і під керівництвом професора Потапова В.О. опубліковано понад 216 наукових праць, 84 з яких присвячені проблемам дослідження та удосконалення процесів, апаратів і обладнання харчових виробництв, розробку нових технологій виробництва харчових продуктів із застосуванням холоду, моделювання явищ перенесення у харчових продуктах в процесі їх технологічної обробки, із них 44 – у зарубіжних виданнях.

ТОРМОСОВ Юрій Михайлович, доктор технічних наук, професор

tormosovv

Наукові інтереси: Пов'язані з геометричним меделювання явищ на процесів.

Засновник курсу комп'ютерної графіки на кафедрі. Викладає дисципліни “Нарисна геометрія, інженерна та комп'ютерна графіка”, “Інженерна графіка ”.
Автор понад 120 наукових та навчально-методичних праць, з них 3 захищено авторськими свідоцтвами. Ю.М. Тормосов є співавтором першого в Україні мультимедійного підручника «Начертательная геометрия» для студентів вищих навчальних закладів (українською та російською мовами).
Дипломант обласного конкурсу „Вища школа Харківщини – кращі імена”.
Наукові інтереси Ю.М. Тормосова пов’язані з геометричним моделюванням складних процесів у технічних та соціально-економічних науках. У докторській дисертації Ю.М. Тормосовим уперше побудовано узагальнену геометричну модель процесу теплової обробки харчових продуктів ІЧ-випромінюванням, розроблено способи геометричного керування величиною прямого та відбитого теплових потоків відповідно до умов технологічного процесу, запропоновано опис керуючої розподілом відбитих променів (РВП) функції з метою забезпечення заданого закону розподілу теплового потоку на приймачі тепла.
Під керівництвом Ю.М. Тормосова захищено 2 дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.01.01 – Прикладна геометрія, інженерна графіка.

СЕМЕНЮК Дмитро Павлович, кандидат технічних наук, професор, заступник декана по навчально-методичній роботі факультету обладнання та технічного сервісу

semenyukНаукові інтереси: Пов’язані з удосконаленням процесів холодильної обробки харчових продуктів, удосконаленням холодильного обладнання. Розпочав роботу над докторською дисертацією.

Закінчив Харківський інститут радіоелектроніки радіотехнічний факультет за спеціальністю «Радіотехніка», та отримав кваліфікацію – радіоінженер. З 1995 року і дотепер працює у Харківському державному університеті харчування та торгівлі. Пройшов трудовий шлях від асистента кафедри до доцента. Семенюк Д.П. є головою Науково-методичної комісії факультету обладнання та технічного сервісу, заступником голови Вченої Ради факультету обладнання та технічного сервісу. З 2005 року працює заступником декана факультету обладнання та технічного сервісу, займається питаннями розробки стратегії та тактики розвитку навчально-виховного процесу та його методичного забезпечення на факультеті. Координує та контролює роботу з організації, запровадження новітніх технологій та здійснення модернізації навчального процесу у відповідності до вимог Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, положень Болонського процесу, урядових документів з питань освітянської галузі та ринку праці. За результатами науково-педагогічної роботи є автором більш ніж 100 статей та тез доповідей, понад 40 методичних розробок, 10 патентів України на корисну модель, автором навчального посібника «Ваговимірювальні системи в торгівлі».

БЕЛЯЄВА Інна Михайлівна, доцент

belyaevaУ 1995 році закінчила Московський ордена Трудового Червоного прапора технологічний інститут м'ясної і молочної промисловості за спеціальністю «Холодильні машини та компресорні машини і установки». На цей час працює доцентом кафедри холодильної та торговельної техніки. Результати наукової діяльності доц. Бєляєвої І.М. відбиті у публікаціях провідних установ галузі Міжнародного інституту технологів (IFT, Чикаго, США, 2011 р.) та Міжнародного інституту холоду (IIR, Париж, Франція, 2011 р.)), у працях чисельних міжнародних конференцій (BIOATLAS, Румунія, 2008-10 рр.; SIPA, Угорщина, 2009 р.; MOTP, Хорватія, 2010 р.; Болгарія, 2009-10 рр.; Росія 2008-11 рр.; Туніс, 2010-11 рр.)

ПЕТРЕНКО Олена Володимирівна, кандидат технічних наук, доцент

petrenkoНаукові інтереси: Полягають у підвищенні ефективності процесів та обладнання харчових виробництв із використанням кремнійорганічних сполук.

У 1998 році закінчила Харківську державну академію технології та організації харчування, інженерно-механічний факультет за спеціальністю «Обладнання переробних і харчових виробництв». Після закінчення аспірантури з 2002 року працювала на кафедрі асистентом, з 2010 року по теперішній час працює старшим викладачем. В 2012 році під керівництвом д.т.н., професора Потапова В.О. захистила дисертаційну роботу на здобуття ступеня кандидата технічних наук на тему «Підвищення ефективності жарильного обладнання з використанням кремнійорганіч- них речовин». За результатами науково-педагогічної роботи є автором більш ніж 80 статей та тез доповідей, понад 30 методичних розробок, 2 патентів України на винахід та 15 патентів України на корисну модель.

ЯКУШЕНКО Євген Миколайович, кандидат технічних наук, доцент

yakushenkoНаукові інтереси: Пов’язані з розробкою прогресивних процесів та обладнання для сушіння харчової сировини і напівфабрикатів.

У 2001 році закінчив Харківську державну академію технології та організації харчування і отримав диплом з відзнакою. Після закінчення академії працював на кафедрі холодильної та торговельної техніки на посаді інженера. У 2002 році зарахован до аспірантури і працює на кафедрі асистентом, з 2010 року по теперішній час працює старшим викладачем. В 2014 році під керівництвом д.т.н., професора Потапова В.О. захистив кандидатську дисертацію за темою «Підвищення енергоефективності процесу сушіння виноградних вичавок у масообміному модулі з кондуктивним підведенням теплоти». Має 50 наукових праць, в тому числі 16 статей, 33 тез доповідей на наукових конференціях різних рівнів та 3 деклараційних патенти України на корисну модель. Є постійним членом міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми енергоефективності та якості в процесах сушіння харчової сировини» та всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених та студентів «Актуальні проблеми розвитку харчових виробництв, ресторанного господарства і торгівлі».

НЕЧИПОРЕНКО Ірина Володимірівна, кандидат технічних наук, доцент, заступник декана факультету обладнання та технічного сервісу з організаційно-виховної роботи

nechiporenko

Наукові інтереси: Пов'язані з геометричним меделювання явищ на процесів.

Викладає дисципліни “Інженерна графіка”, “Інженерна та комп'ютерна графіка”, “Комп’ютерна графіка”, “Моделювання технологічних ліній підприємств галузі”, “Теорія технічних систем”, консультує дипломників ФОТС та ННІХТБ з питань комп'ютерної графіки. Співавтор 2-х навчальних посібників.
Вона приділяє велику увагу роботі із студентами ФОТС, бере активну участь в організації студентських конкурсів та свят.

 

 

 

КУЦЕНКО Віктор Анатолійович, кандидат технічних наук, доцент

kucenko

Наукові інтереси: Пов’язані з удосконаленням процесів холодильної обробки харчових продуктів.

Викладає дисципліни “Теоретична механіка”, “Прикладна механіка”, “Взаємозамінність, стандарти та технічні виміри” на денному та заочному відділеннях ФОТС та ННІХТБ. Має 35 опублікованих праць, із них 21 - наукові публікації, 3 патенти, 2 посібники та 12 навчально-методичних робіт.

 

САЄНКО Сергій Юрійович, кандидат технічних наук, доцент

saenko

Наукові інтереси: Пов’язані з тепловою обробкою харчових продуктів ІЧ-випромінюванням.

Викладає дисципліни “Нарисна геометрія, інженерна та комп'ютерна графіка”, “Проектування підприємств харчування з основами САПР”, “Інженерна графіка”, “Моделювання технічних ліній підприємств галузі” та ін., консультує дипломників ФОТС та ННІХТБ з питань комп'ютерної графіки. Співавтор 1-го підручника, 2-х навчальних посібників. Має понад 50 наукових публікацій. 

 

ЛЕБЕДИНЕЦЬ Ігор Володимирович, кандидат технічних наук, доцент

lebedinec

Наукові інтереси: Пов’язані з тепловою обробкою харчових продуктів ІЧ-випромінюванням. 

Викладає дисципліни “Технологія конструкційних матеріалів і матеріалознавство”, “Теорія механізмів і машин”. Співавтор 2-х винаходів, 2-х монографій, 2-х навчальних посібників. Має понад 30 наукових публікацій. Приділяє велику увагу виховній роботі зі студентами.

 

ЖЕРЕБКІН Максим Васильович, кандидат технічних наук

jerebkinНаукові інтереси полягають в проблематиці, що пов’язана з розробкою прогресивних процесів та обладнання для сушіння харчової сировини і напівфабрикатів.

В 2000 році закінчив інженерно-механічний факультет Харківської державної академії технології та організації харчування за спеціальністю "Обладнання переробних і харчових виробництв". З 2011 по 2013 р. працював молодшим науковим співробітником в НДС ХДУХТ. В 2013 році захистив кандидатьку дисертацію за темою «Розробка процесу гідротермічної обробки круп з використанням принципів сушіння змішаним теплопідводом». З 2013 року працює на кафедрі холодильної та торговельної техніки на посаді асистента кафедри холодильної та торговельної техніки.

КОСТЕНКО Станіслав Миколайович, старший викладач

kostenko

Наукові інтереси: Пов’язані з тепловою обробкою харчових продуктів ІЧ-випромінюванням.

Викладає дисципліни “Прикладна механіка” та “Деталі машин”, “Теорія систем та системний аналіз”. Має свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір – статтю, 2 навчальних посібники, 14 методичних розробок, 15 наукових праць.

 

 

ПЕДОРИЧ Ірина Петрівна, старший викладач

pedorich

Наукові інтереси: Пов’язані з тепловою обробкою харчових продуктів ІЧ-випромінюванням.

Викладає дисципліни “Прикладна механіка”, “Деталі машин”, “Інформаційні технології в інженерних розрахунках галузі”. Співавтор 2 навчальних посібників. Має 12 методичних розробок, 9 наукових праць. 

  

 

КАЧАЛОВ Віталій Валентинович, старший викладач

kachalovНаукові інтереси пов’язані з удосконаленням процесів холодильної обробки харчових продуктів, удосконаленням холодильного обладнання.

В 2003 році закінчив ХДУХТ за спеціальністю «Обладнання переробних і харчових виробництв» та здобув кваліфікацію інженер-механік. В грудні 2003 року зарахований до заочної аспірантури ХДУХТ за спеціальністю 05.18.12 – «процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв», яку закінчив у 2007 році. З 2000 р. по 2009 р. працював на кафедрі завідувачем лабораторії. З вересня 2009 року почав працювати на посаді асистента кафедри холодильної та торговельної техніки. Качалов В.В. працює над дисертаційною роботою «Розробка прогресивного апарата заморожування напоїв з використанням кремнійорганічних холодоносіїв». Має 22 опублікованих праці, із них 5 статей, 15 тез доповідей та 2 патенти України на винахід. Учасник бойових дій, нагороджений 5 медалями.

Матеріально-технічна база

На кафедрі створені та діють наступні лабораторії:

  • Лабораторія дисциплін холодильного циклу, в якій студенти мають можливість ознайомитися з сучасним обладнанням індустрії холоду
  • Лабораторія дисциплін торгівельного циклу «Віртуальна торговельна зала» обладнана сучасним обладнанням для вивчення технологічних процесів підприємств торгівлі та ресторанного бізнесу з застосуванням комп’ютерної техніки та прикладного пакету 1С Підприємство
  • Лабораторія дисциплін професійно-практичної підготовки майбутніх фахівців в галузі сервісу та технічного обслуговування підприємств галузі
  • Аудиторія 110 - є лабораторією з деталей машин, ТММ, теоретичної механіки та опору матеріалів, в якій працює лабораторний комплекс на базі трьох універсальних стендів СМУ та приладів ЦВТ-1, для проведення 8 лабораторних робіт.
  • Аудиторія 110а - є лабораторією з технології конструкційних матеріалів та матеріалознавства.
  • Аудиторія 430 – комп’ютерний клас кафедри, в якому встановлено 11 комп’ютерів та мультимедійне устаткування, що забезпечують проведення навчального процесу з усіх дисциплін кафедри.
  • Аудиторія 433 - аудиторія для самостійної роботи студентів з дисциплін нарисна геометрія та інженерна графіка.

Співпраця з компанією «Данфосс Україна» надає можливість студентам та викладачам застосовувати в навчальному процесі сучасні навчальні та розрахункові комп’ютерні програми для розрахунку та підбору холодильної техніки та обладнання, демонстраційний наочний матеріал (стенди, відеоролики, навчальні фільми), пройти стажування на базі «Данфосс».

В 2012 році для підвищення якості підготовки фахівців компанія «Данфосс Україна» в якості спонсорської допомоги передала на кафедру сучасне холодильне обладнання.

4Про кафедру
Сьогодення
Історія
Викладачі
Матеріально-технічна база
3Навчальний процес
Дисципліни
Графіки консультування ...
Консультації on-line
3Наукова діяльність
Науково-дослідна робота
Наукові гуртки
Підручники. Посібники
Навчальні ресурси
АБІТУРІЄНТАМ