Кафедра економіки підприємств харчування та торгівлі ім. І.Г. Бережного
Кафедра діє у складі ВНЗ протягом усього терміну його існування. Так, у 1967 році одночасно із створенням Харківського інституту громадського харчування була організована кафедра економіки громадського харчування на чолі з професором Лінецьким Є.Я. У різні роки кафедру очолювали доцент, к.е.н. Красницький Ю.Г.; перший ректор ХІГХ професор, к.е.н. Бережний І.Г.; професор, к.е.н. Филипенко А.В., професор, к.е.н. Власова Н.О.
З 2014 року керівництво кафедрою здійснює д.е.н., професор Чорна Марина Віталіївна.
Кафедра економіки підприємств харчування та торгівлі є випусковою за спеціальністю "Економіка підприємства" за освітньо-кваліфікаційними рівнями: бакалавр, спеціаліст, магістр.
За час свого існування на кафедрі було створено широко відому, визнану на теренах України та СНД наукову школу в галузі економіки підприємства, головним напрямком досліджень якої є ефективність функціонування підприємств ресторанного господарства та торгівлі. Загалом у межах школи було захищено 3 докторські дисертації та понад 30 кандидатських дисертацій.
Наукові інтереси фахівців кафедри реалізуються, зокрема, через розробку методичного інструментарію та впровадження у практику господарювання підприємств різних галузей економіки сотень пропозицій щодо підвищення ефективності їх функціонування, проведення круглих столів із керівництвом і співробітниками підприємств, консультації працівників-практиків.
Постійно підвищуючи освітньо-кваліфікаційний рівень, колектив кафедри сумлінно та творчо ставиться до вдосконалення освітньої діяльності, методик викладання дисциплін і впровадження результатів наукових пошуків у навчально-виховний процес. Так, тільки за останні роки видано сотні науково-методичних праць (з них понад 30 з грифом МОН України). Заслуженим визнанням постійної творчої науково-педагогічної діяльності колективу є неодноразові перемоги та призові місця студентів на численних конкурсах дипломних і наукових робіт, предметних олімпіадах, конференціях різного рівня.
Можна з повним правом стверджувати, що завдяки кафедрі економіки підприємств харчування та торгівлі тисячі вихованців університету − не тільки економістів, а й інженерів-технологів, товарознавців, бухгалтерів, інженерів-механіків, менеджерів, маркетологів − здобули професійні знання та навички, сформували активну життєву позицію, що допомагає їм працювати, творити, обіймати високі посади в нашому місті, країні й, без перебільшення, у країнах майже всіх континентів світу.
На кафедрі працюють 15 співробітників, професорсько-викладацький склад налічує 13 осіб, з яких 2 доктори наук, 9 кандидатів наук
Має більше 250 опублікованих наукових та навчально-методичних робіт, у т. ч. 5 навчальних посібників, 11 монографій.
Сфера наукових інтересів – управління конкурентоспроможністю підприємств роздрібної торгівлі, управління інвестиційною та інноваційною діяльністю підприємств.
Розробила та викладає авторські курси "Управління конкурентоспроможністю підприємств роздрібної торгівлі", "Економічна ефективність наукових розробок", а також дисципліни "Проектний аналіз", "Управління проектами", "Управління інвестиційними проектами".
Під її керівництвом захищено 9 дисертацій на ступінь кандидата економічних наук, є науковим керівником кандидатських та консультантом докторських дисертаційних робіт.
Чорна М.В. є членом спеціалізованих вчених рад ХДУХТ та ХНЕУ ім. С. Кузнеця із захисту дисертаційних робіт за спеціальністю 08.00.04 "Економіка та управління підприємствами" (за видами економічної діяльності); керівником науково-дослідного центру "Економічні проблеми розвитку підприємництва в Україні"; головою науково-методичної комісії економічного факультету ХДУХТ; членом Вченої ради економічного факультету ХДУХТ; членом експертної ради ХДУХТ за напрямом науково-дослідних робіт "Економіка і зовнішньоекономічна діяльність" та редакційної колегії збірника наукових праць ХДУХТ за напрямом економічних наук "Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг".
Цитування наукових публікацій у міжнародній наукометричній базі Scopus
Цитування наукових публікацій у міжнародній наукометричній базі Google Scholar
ORCID ID : 0000-0001-5387-7832
КУШНІР Таміла Борисівна
кандидат економічних наук, доцент, професор кафедри
Цитування наукових публікацій у міжнародній наукометричній базі Google Scholar
У 2000 році закінчила Харківську державну академію технології та організації харчування за спеціальністю «Менеджмент організацій» (диплом з відзнакою).
У 1978 році з відзнакою закінчила Харківський інститут громадського харчування, спеціальність за дипломом – «Економіка торгівлі».
ШИНКАР Світлана Миколаївна
кандидат економічних наук, доцент
У 1988 році закінчив Харківський інститут громадського харчування за спеціальністю «Економіка торгівлі».
20 грудня 2019 року відбудеться захист дипломних робіт здобувачів ступеня вищої освіти магістр спеціальності 051 Економіка
Відповіді на часті запитання про навчання на спеціальності "Економіка" в ХДУХТ
Безумовною перевагою є те, що фахівець з економіки підприємства за умов набуття відповідного досвіду може адаптуватися до таких напрямів суміжної професійної діяльності:
управлінська,
маркетингова,
обліково-контрольна,
зовнішньоекономічна,
освітня,
науково-дослідницька
ФАХІВЕЦЬ З ЕКОНОМІКИ має уміння та навички для виконання аналітичної, планової, експертної, дослідної, організаційної, економічної, управлінської діяльності, що пов'язана з:
- з формуванням політики та стратегії розвитку, плануванням та прогнозуванням основних напрямків та результатів діяльності,
- вивченням ринку товарів та послуг,
- регулюванням діяльності суб’єктів господарювання
- Підготовка фахівців за чотирма рівнями вищої освіти: бакалавр, магістр, доктор філософії, доктор наук
- Спеціалізація у сфері торгівлі та ресторанного господарства
- Можливість міжнародного стажування
- Залучення студентів до здійснення наукових проектів
- Стажування на підприємствах галузі та в органах державної влади
- Використання інноваційних інтерактивних технологій навчання
економіст-аналітик з досліджень споживчого ринку,
економіст з праці, збуту, маркетингу, фінансів, податків,
бізнес-аналітик,
фінансовий аналітик,
керівник економічних, фінансових, адміністративних підрозділів,
керівник підприємств різних сфер економічної діяльності.
НАШІ ВИПУСКНИКИ можуть працювати в
підприємствах, установах і організаціях, що функціонують на ринках споживчих товарів, у ресторанному господарстві, на ринку послуг,
фінансовому ринку;
банківських та фінансово-кредитних установах;
податковій службі;
інвестиційних, маркетингових, консалтингових і аудиторських фірмах;
брокерських конторах;
інвестиційних, майнових, пенсійних фондах;
центрах зайнятості, страхових компаніях;
біржах.
Однією зі сфер працевлаштування є заклади вищої освіти, спеціалізовані науково-дослідні інститути; науково-експертні групи органів державної влади.
Форми навчання – денна, заочна, прискорена (після технікумів)
Мови навчання: українська, англійська
бакалавр
спеціалість
магістр
Надалі студенти мають можливість продовжити навчання в ХДУХТ та здобути науковий ступень доктора філософії та доктора наук зі спеціальності 08.00.04 - Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності).
БАКАЛАВР
денна форма навчання – 4 роки
денна прискорена – 2 роки
заочна форма навчання – 4 роки
заочна прискорена – 2 роки
СПЕЦІАЛІСТ – 1 рік
МАГІСТР (на базі ОКР бакалавр будь-якої галузі знань) – 1,5 роки
ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА
ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВ ТОРГІВЛІ І РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ
МАГІСТЕРСЬКІ ПРОГРАМИ спеціальності "Економіка" засновані на наукових школах випускової кафедри:
- Економіка та управління в підприємствах торгівлі та ресторанного господарства,
- Управління конкурентоспроможністю підприємства
Так, щороку на спеціальність "Економіка" МОН України виділяються бюджетні місця за всіма формами навчання та всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями
ВАРТІСТЬ НАВЧАННЯ на контрактній основі:
за денною формою – 8730* грн. на рік
за заочною формою – 3980* грн. на рік
* дані за 2015/2016 н.р.
Так. Якщо Ви закінчуєте школу, Ви можете зареєструватися у "Школі економіки" ХДУХТ, пройти навчання з основ економіки та одержати сертифікат, який дає право на одержання знижки у розмірі 25%. Також університет має договори про співдружність з багатьма школами м. Харкова, що також гарантує одержання знижки у розмірі 10%.
Якщо Ви заверешуєте навчання у технікумі (коледжі), то університет має низку договорів про співдружність з багатьма технікумами (коледжами) по різних областях України, що також гарантує одержання знижки у розмірі 10%.
Дізнатися чи є такий договір з Вашим навчальним закладом можно в Приймальній комісії ХДУХТ.
В університеті є 2 гуртожитки для абітурієнтів, які приїхали на навчання з інших міст.
Для студентів старших курсів є можливість пройти військову підготовку, які прагнуть отримати офіцерське звання.
Так, студенти мають можливість пройти практику та стажування у провідних кампаніях Англії, США, Туреччини, Кіпру, Єгипту, Греції тощо; отримати міжнародні гранти на навчання у країнах Європейського Союзу та США.
Вступники для здобуття ступеня бакалавра на основі повної загальної середньої освіти на денну форму навчання подають заяву тільки в електронній формі (крім осіб, які мають право на участь у конкурсі за результатами вступних іспитів на основі повної загальної середньої освіти, зарахування за співбесідою та зарахування поза конкурсом).
Вступники можуть подати до 15 заяв на 5 спеціальностей (спеціалізацій), на яких передбачається прийому за кошти державного бюджету.
Подання заяв в електронній формі на спеціальності (спеціалізації), на яких не перебачається прийому за кошти державного бюджету, не обмежується.
До заяви, поданої в паперовій формі, вступник додає:
документ державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього;
сертифікат (сертифікати) зовнішнього незалежного оцінювання (для вступників на основі повної загальної середньої освіти) 2016 року;
копію документа, що посвідчує особу та громадянство;
чотири кольорових фотокартки розміром 3 х 4 см.
Копії документів без пред'явлення оригіналів не розглядаються.
Усі копії документів засвідчуються за оригіналами приймальною (відбірковою) комісією Харківського державного університету харчування та торгівлі або в установленому законодавством порядку (нотаріально).
- українська мова та література,
- математика,
- історія України або географія або іноземна мова (за вибором студента).
Початок прийому заяв та документів - 11 липня 2016 року
Закінчення прийому заяв та документів від осіб, які мають складати вступні випробування, що проводить університет - о 18 годині 20 липня 2016 року
Закінчення прийому заяв та документів від осіб, які не складають вступних випробувань - о 18 годині 27 липня 2016 року
Строки проведення університетом вступних випробувань - 21 липня – 27 липня 2016 року
Термін оприлюднення рейтингового списку вступників - не пізніше 12 години 1 серпня 2016 року.
Напішіть або зателефонуйте нам:
(057)3494558 кафедра економіки підприємств харчування та торгівлі, email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.