ЧЕРЕВКО Олександр Іванович, д.т.н., професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки |
 |
Удосконалення процесів, обладнання харчових виробництв та розробка прогресивних технологій переробки сільськогосподарської сировини ...
Основні напрями діяльності:
- Наукове обґрунтування і розробка прогресивних процесів та обладнання для тепло- і масообмінної обробки харчової сировини.
- Удосконалення процесів та апаратів у виробництві нових високов’язких харчових продуктів.
- Удосконалення процесів переробки дикорослої та пряноароматичної сировини з використанням мікрохвильових технологій.
Результати діяльності:
- наукових праць – 330;
- монографій – 9;
- навчальних посібників – 12;
- підручників – 5;
- науково-дослідницьких робіт – 11;
- патентів на винаходи – 52;
- кандидатських дисертацій – 8;
- докторських дисертацій – 4.
Нові науково-технічні розробки:
- Вакуум-випарний апарат зі скребковою мішалкою.
- Установка НВЧ-нагріву і вакуумування.
- Комбінована геліосушарка з автономним енергопостачанням.
- Багатофункційний пристрій теплової обробки ПТО-0,1.
- Роторно-плівковий апарат для концентрування в’язких рідин.
- Установка для дослідження електроконтактного нагрівання.
- Пристрій для НВЧ-нагріву і вакуумування.
|
ЯНЧЕВА Ліана Миколаївна, к.е.н, професор, заслужений працівник народної освіти України |
 |
Специфіка системи бухгалтерського обліку: юридична основа, організаційні підґрунтя, методологія...
Основні напрями діяльності:
- Удосконалення обліку та аудиту на підприємствах торгівлі та ресторанного господарства.
- Організаційно-методичні аспекти удосконалення обліку та контролю в акціонерних товариствах.
- Організація обліку та контролю розрахункових операцій: теорія, методологія, практика.
- Облік фінансових результатів в інформаційній системі управління.
- Організація обліку торговельних операцій в умовах електронної комерції.
- Удосконалення обліку дебіторської заборгованості в інформаційній системі управління.
- Удосконалення обліку нематеріальних активів в сучасних умовах господарювання.
- Обліково-методичне забезпечення управління витратами на підприємствах торгівлі та ресторанного господарства.
Результати діяльності:
- наукових праць – 417;
- монографій – 9;
- навчальних посібників – 24;
- підручників – 1;
- науково-дослідницьких робіт – 11;
- кандидатських дисертацій – 20;
- докторських дисертацій – 2.
|
ДЕЙНИЧЕНКО Григорій Вікторович, д.т.н., професор, заслужений діяч науки і техніки України |
 |
Дослідження процесів харчових виробництв, розробка і вдосконалення технологій продуктів харчування та обладнання для їх виробництва...
Основні напрями діяльності:
- Дослідження процесів ультрафільтрації БВМС та створення нових технологій функціональних продуктів з використанням похідних УФ-розділення.
- Створення технологій продуктів підвищеної харчової цінності на основі білково-вуглеводної молочної сировини.
- Підвищення харчової цінності продуктів харчування за рахунок використання збагачувачів молочної природи.
- Розробка функціональних продуктів харчування на основі молочної сировини з використанням йодвміющуючих добавок.
- Дослідження товарознавчих аспектів формування нових продуктів харчування.
- Дослідження комбінованих процесів та устаткування для очищення плодоовочевої сировини.
Результати діяльності:
- наукових праць – 172;
- монографій – 8;
- статей – 85;
- тез доповідей – 87.
Нові науково-технічні розробки:
- Мембранний модуль для обробки біологічних рідин.
- Пристрій для дослідження процесу екстракції рослинної сировини.
- Пристрій для екстракції рослинної сировини.
- Апарат для комбінованого очищення бульбоплодів АКОБ.
- Пристрій для екстракції пектинових речовин.
- Майонез "Еламіновий".
- Соус емульсійний з фукусом.
- Сушене м'ясо мідії.
- Майонез "Чорноморський".
|
ПАВЛЮК Раїса Юріївна, д.т.н., професор, лауреат Державної премії України, академік Міжнародної академії холоду |
 |
Фундаментальні та прикладні дослідження при розробці та впровадженні у виробництво високих технологій, в тому числі нанотехнологій перших вітчизняних натуральних вітамінних та антиоксидантних добавок із різних видів рослинної сировини в формі дрібнодисперсних порошків, гомогенних паст, екстрактів та функціональних продуктів з їх використанням...
Основні напрями діяльності:
- Розробка прогресивних технологій, в числі яких кріотехнології, та нанотехнології виробництва біологічно активних добавок із рослинної сировини у формі порошків, паст, екстрактів, фітоконцентратів із фруктів, ягід, овочів, нетрадиційної рослинної сировини, продуктів бджільництва.
- Розробка з використанням рослинних добавок комбінованих молочно - рослинних функціональних оздоровчих продуктів для масового, дитячого та дієтичного харчування.
- Розробка продуктів харчування (кетчупів, соусів, безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, хлібобулочних, кондитерських виробів та ін.) з високим вмістом біологічно активних речовин за рахунок збагачення продуктів натуральними добавками з традиційної, нетрадиційної рослинної сировини та продуктів бджільництва.
Результати діяльності:
- наукових праць – 850;
- монографій – 9;
- статей - 560;
- тез доповідей - 275;
- навчальних посібників – 4;
- методичних посібників - 120;
- електронних посібників - 2;
- авторських свідоцтв - 22;
- науково-дослідницьких робіт – 12;
- патентів на винаходи - 8;
- кандидатських дисертацій – 16;
- докторських дисертацій – 4.
Серед особливих досягнень наукової школи є перемога в конкурсі та одержання в 2006 р. вищої державної нагороди – Державної премії в галузі науки і техніки за роботу "Створення й впровадження прогресивних технологій і ефективного обладнання для одержання нових функціональних оздоровчих харчових продуктів". Дипломи лауреатів отримали 3 науковця школи.
Нові науково-технічні розробки:
- Диплом переможця Всеукраїнського конкурсу-виставки "Кращий вітчизняний товар 2012 року".
- Макова начинка.
- Наноструктуроване борошно із пшеничних висівок.
- Кондитерськы вироби "Пан Кейк".
|
САМОХВАЛОВА Ольга Володимирівна, к.т.н., професор |
 |
Регулювання якості та харчової цінності кондитерських і хлібобулочних виробів з використанням сировини мікробного та рослинного походження...
Основні напрями діяльності:
- Використання мікробних і рослинних полісахаридів для регулювання якості хлібобулочних та кондитерських виробів.
- Розробка ресурсо- і енергозберігаючих технологій хлібобулочних, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів.
- Розробка продукції галузі підвищеної харчової цінності, оздоровчого, дієтичного і лікувально-профілактичного призначення.
- Розробка технологій продукції галузі з використанням природних барвників і ароматизаторів.
Результати діяльності:
- наукових праць – 227;
- монографій – 6;
- навчальних посібників – 5;
- статей - 65;
- тез доповідей - 120;
- науково-дослідницьких робіт – 11;
- патентів на винаходи та корисні моделі – 15;
- захищених кандидатських дисертацій – 5.
Нові науково-технічні розробки:
- Технологія хліба житньо-пшеничного з додаванням шротів зародків зернових культур та плодів шипшини.
- Технології цукрових кондитерських виробів з рослинними добавками, отриманими за кріогенними технологіями.
- Технології дієтичних безбілкових і безглютенових хлібобулочних виробів.
- Технології маффінів підвищеної харчової цінності зі шротом зародку пшениці.
- Технологія глазурі кондитерської з додаванням порошків з виноградних вичавків.
- Технологія печива здобного зі шротами кедрового та волоського горіхів.
- Технологія збивних цукерок підвищеної харчової цінності з додаванням насіння чіа.
|
ПИВОВАРОВ Павло Петрович, д.т.н., професор, академік Міжнародної академії холоду, відмінник освіти України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки |
 |
Наукові основи технології реструктурованої продукції, одержаної шляхом іонотропного гелеутворення...
Основні напрями діяльності:
- Комплексна переробка рибної сировини і морепродуктів та освоєння ресурсів антарктичного крилю.
- Наукові основи та практичні аспекти технології напівфабрикатів і готової продукції в процесі комплексної переробки гідробіонтів.
- Теорія та практика створення реструктурованих продуктів.
Результати діяльності:
- наукових праць – 93;
- монографій – 5;
- статей – 30;
- тез доповідей – 58;
- патентів на винаходи – 35;
- кандидатських дисертацій – 4;
- докторських дисертацій - 1.
Нові науково-технічні розробки:
- Шинка з грибної сировини.
- Сосиски з грибної сировини.
- Соус капсульований.
|
ПОТАПОВ Володимир Олексійович, д.т.н., професор |
 |
Дослідження тепломасообмінних процесів та удосконалення апаратів для теплової та холодильної обробки харчових продуктів...
Основні напрями діяльності:
- Моделювання явищ перенесення в процесах технологічної обробки харчових продуктів.
- Удосконалення технологічних процесів, енергозбереження та ресурсозбереження, показників екологічної безпеки, підвищення безпеки та якості продукції, яка виробляється та зберігається в системі безперервного харчового ланцюга.
- Дослідження процесів охолодження, заморожування, розморожування та сушіння харчових продуктів.
- Дослідження процесів мікрохвильової обробки харчових продуктів.
- Дослідження та застосування проміжних тепло-холодоносіїв у тому числі збагачених наноструктурами.
- Розробка енергозберегаючих технологій використання холоду та теплової енергії на підприємствах харчової, переробної промисловості, торгівлі, харчування та. готельно-ресторанного бізнесу.
Результати діяльності:
- наукових праць – 249;
- монографій – 4;
- статей – 77;
- тез доповідей – 169;
- патентів на винаходи – 11;
- докторських дисертацій - 1;
- кандидатських дисертацій - 2.
Нові науково-технічні розробки:
- Експерементальна установка для вивчення процесів зневоднювання харчової сировини.
- Універсальний жарильний пристрій з непрямим обігрівом.
- ЗТП-сушарка з кондуктивним підведенням теплоти.
- Пристрій для жаріння у фритюрі з проміжним теплоносієм збагаченим вуглецевими нанотрубками.
- Експериментальна установка для вивчення дефростації з НВЧ енергопідведенням.
|
МАЛЮК Людмила Петрівна, д.т.н., професор |
 |
Теоретичні та практичні аспекти збереження біологічно активних речовин плодоовочевої сировини під час її переробки...
Основні напрями діяльності:
- Наукове обґрунтування та розробка нових технологій продуктів (соусів, паст, напоїв) на основі плодів, ягід та овочів.
Результати діяльності:
- наукових праць – 62;
- статей – 27;
- тез доповідей – 35;
- патентів на винаходи – 5;
- кандидатських дисертацій – 3;
- докторських дисертацій - 1.
Нові науково-технічні розробки:
- Соуси з абрикосів, з вишні.
- Страви на основі соусів (напоїв) з плодів, ягід та овочів.
- Соуси з малини, бузини, чорної смородини.
- Напій яблуневий.
- Соус на основі яблук з обліпихою.
|
ДУБІНІНА Антоніна Анатоліївна, д.т.н., професор |
 |
Наукове обґрунтування та оптимізація засобів зберігання якості харчових продуктів при переробці рослинної сировини...
Основні напрями діяльності:
- Проведення комплексних досліджень генетичної варіації хімічного складу сортів фруктів та овочів, поширених в Україні.
- Вивчення видової та сортової специфічності накопичення нітратів, солей важких металів, радіонуклідів, пестицидів, мікотоксинів фруктово-овочевими культурами, визначення локалізації їх у рослинних тканинах.
- Розробка засобів видалення токсичних речовин з фруктів та овочів.
- Вивчення закономірностей змін кольору плодоовочевої продукції під час її переробки, знаходження засобів його стабілізації.
- Розширення асортименту екологічно безпечних продуктів на основі фруктів та овочів і вивчення їх харчової цінності.
- Розробка раціональних видів упакування продуктів на основі фруктів та овочів для збереження їх якості при зберіганні, транспортуванні, складуванні, в процесі реалізації.
Результати діяльності:
- наукових праць усього – 562, з них:
- монографій – 12;
- навчальних посібників – 20;
- підручників – 5;
- статей – 153;
- тез доповідей – 372;
- патентів на винаходи – 23;
- нормативно-технічна документація (ТУ, ТІ) – 10;
- докторських дисертацій – 1;
- кандидатських дисертацій – 5.
Нові науково-технічні розробки:
- Овочево-сиркові пасти (з селерою, пастернаком, петрушкою).
- Паста з гарбуза, моркви, ревеню, аґрусу, столового буряку, томатів.
- Кетчуп томатний (з фенхелем, базиліком, кмином, імбиром).
- Соуси з перцю солодкого (жовтого, червоного, зеленого).
- Огірки малосольні.
- Редька маринована.
- Матеріал пакувальний комбінований.
|
ПОГОЖИХ Микола Іванович, д.т.н., професор |
 |
Тепломасобмін, енергоефективність: процеси та технологія сушіння харчової сировини...
Основні напрями діяльності:
- Термодинаміка нерівноважних процесів.
- Вода харчової сировини та продуктів.
- Сушіння змішаним теплопідводом харчової сировини та продуктів.
- Термодинамічна стабільність окремих хімічних сполук.
Результати діяльності:
- Наукових праць 184, з них:
- 70 статей;
- 85 тез доповідей;
- 3 монографії;
- 15 патентів України на корисну модель;
- 10 кандидатських дисертацій;
- 2 докторські дисертації
Нові розробки:
- Сушена картопля.
- Сушена петрушка.
- Порошок виноградної вичавки.
- Порошок з капусти.
- Сушений м'ясний напівфабрикат.
- Продукт термоформований "Еконодор".
|
ГОЛОВКО Микола Павлович, д.т.н., професор |
 |
Технологія формування якості продуктів спеціального призначення...
Основний напрям діяльності:
- Наукове обґрунтування і розробка прогресивних технологій продуктів лікувально-профілактичного призначення.
Результати діяльності:
- наукових праць – 105;
- монографій – 1;
- статей – 39;
- ТУУ – 3;
- тез доповідей - 54;
- кандидатських дисертацій – 6.
Нові науково-технічні розробки:
- Пристрій для визначення міцності макаронних виробів.
- Пристрій для визначення міцності фігурних макаронних виробів.
- Напівфабрикат йод-білковий.
- Напівфабрикат кальцій-білковий.
- Напівфабрикат кістковий харчовий (НКХ).
- Паштет печінковий збагачений кальцієм.
- Консерви рослинні з додаванням НКХ.
- Паштет підвищеної біологічної цінності.
- Ковбаса варена з додаванням НКХ.
|
ЄВЛАШ Вікторія Владленівна, д.т.н., професор |
 |
Наукове обґрунтування міжмолекулярних взаємодій в харчових системах...
Основні напрями діяльності:
- Принципи стабілізації конформаційної структури білка гемоглобіна.
- Вивчення механізму міжмолекулярної взаємодії в желейних харчових системах.
- Спектральні методи дослідження міжмолекулярних взаємодій харчових біополімерів.
- Теоретичні розрахунки стійкості емульсій з використанням синтезованих емульгаторів.
- Вивчення поверхневих властивостей харчових розчинів.
Результати діяльності:
- монографій – 8;
- статей – 254;
- тез доповідей – 451;
- патентів на винаходи – 52;
- кандидатських дисертацій - 8.
Нові науково-технічні розробки:
- Желатин харчовий з солюбілізованою соняшниковою олією.
- Желатин харчовий з солюбілізованою соняшниковою олією та b-каротином.
- Дієтична добавка "Гемовітал".
- Сухарики "Життєдар".
|
НЕСТЕРЕНКО Оксана Олександрівна, д.е.н., професор |
 |
Інноваційні аспекти розвитку фінансово-кредитної системи та страхового ринку України: теорія та практика...
Основні напрями діяльності:
- проблеми теорії та практики організації фінансів і страхування;
- науково-теоретичні та прикладні аспекти ефективного функціонування фінансово-кредитних установ на ринку фінансових послуг;
- фінансове забезпечення економічного, соціального та екологічного розвитку суб’єктів господарювання, фінансових установ та страхових компаній на ринках капіталу, товарів та послуг;
- організаційно-методичні та прикладні аспекти страхування й оподаткування;
- проблеми фінансового менеджменту у сфері бізнесу;
- фінансова безпека як запорука незалежності і сталого розвитку;
- фінансово-кредитні механізми збалансованого розвитку України;
- фінансово-кредитні важелі активізації інноваційно-інвестиційної діяльності;
- антикризове управління як складова системи забезпечення збалансованого розвитку національної економіки;
- вектори збалансованого розвитку фінансово-кредитної системи та страхового ринку на засадах конкурентоспроможності, інноваційності та сталості;
- перспективи інноваційного розвитку науки і вищої фінансової освіти.
Результати діяльності:
- Монографій - 20;
- Навчальних посібників - 15, в т.ч. 3 - англ. мовою, 5 - рекомендовані МОН;
- Статей у фахових, професійних та наукометричних виданнях - 167;
- Тези доповідей - 234;
- Навчально-методичних видань – 62;
- захищено 5 кандидатських дисертацій, 5 докторських;
- Ведеться робота з 2 докторських дисертацій та 4 кандидатських.
|
ГРОСУЛ Вікторія Анатоліївна, д.е.н., професор |
 |
Економіка та управління функціонуванням та розвитком підприємств...
Основні напрями діяльності:
- Управління функціонуванням та розвитком підприємств.
- Оцінка та управлінням потенціалом підприємств.
- Управління фінансово-економічною безпекою підприємств.
- Обґрунтуванням стратегії розвитку підприємств.
- Формуванням системи адаптаційного управління підприємством.
- Організаційно-економічний механізм адаптації підприємств.
- Управління інноваційною діяльністю підприємств.
- Управління підприємницькою діяльністю суб’єктів господарювання.
Результати діяльності:
- Загальна кількість публікацій – 937;
- Монографій – 39;
- Навчальних посібників - 34, з них з грифом МОНУ – 11;
- Наукових статей та тез – 749;
- Методичних посібників та видань – 93;
- Захищено: 19 кандидатських дисертацій, 2 дисертації доктора економічних наук;
- Ведеться робота: 3 докторських дисертацій; 6 кандидатських дисертацій.
|
САВИЦЬКА Наталія Леонідівна, д.е.н., професор |
 |
Поведінковий маркетинг у соціальній та економічній сферах...
Основні напрями діяльності:
- Проблеми теорії та практики поведінкового маркетингу.
- Стратегія та тактика розвитку суб’єкторієнтованих маркетингових систем.
- Науково-теоретичні та прикладні аспекти управління маркетинговою діяльністю суб’єктів соціальної та економічної сфери.
- Ефективність та результативність маркетингової діяльності організацій.
- Внутрішній маркетинг у підприємствах торгівлі та готельно-ресторанного бізнесу.
- Маркетингова політика підприємств комерційної та некомерційної сфери.
- Теорія та практика food-маркетингу.
- Управління клієнтським досвідом у FMCG секторі.
- Стратегія та тактика підприємницького маркетингу.
- Суб’єкторієнтована маркетингова система закладів вищої освіти.
- Управління клієнт-орієнтованим сервісом готельно-ресторанної індустрії.
- Маркетинг інновацій та інновації в маркетингу.
Результати діяльності:
- Публікації: загальна кількість – 519;
- Монографій – 31;
- Навчальних посібників і підручників – 18;
- Статей у фахових, професійних та наукометричних виданнях, тез доповідей конференцій різних рівнів – 470;
- з них з грифом МОНУ – 5;
- Наукових статей та тез – 211;
- Захищено 2 кандидаських дисертації; 2 докторські дисертації;
- Ведеться робота за темами 2 докторських та 2 кандидатських дисертацій.
|
УШАКОВА Наталія Григорівна, к.е.н., професор, Заслужений працівник освіти України |
 |
Економіко-теоретичні аспекти функціонування торговельної галузі...
Основні напрями діяльності:
- Актуальні аспекти розвитку торговельної галузі на сучасному етапі розвитку економіки України.
- Теоретико-функціональний аналіз внутрішньої торгівлі України.
- Теоретичні аспекти функціонування галузевих мережних форм діяльності.
- Становлення та функціонування мережних форм економічної діяльності в торгівлі.
- Правовий аспект функціонування елементів інфраструктури торговельної галузі.
- Ефективність діяльності фірми в роздрібній мережі.
- Концепції ефективного мерчандайзингу в роздрібній мережі.
- Стратегії залучення та утримання споживачів в роздрібній мережі фірми.
- Система трейд-маркетингу в управлінні продажами торгово-виробничої фірми.
Результати діяльності:
- Публікації: загальна кількість – 84;
- Монографій – 3;
- Наукових статей та тез – 81;
- Дисертації:захищено 1 кандидатську дисертацію;
- Ведеться робота: 2 докторських дисертації; 5 кандидатських дисертацій.
|
ЯЦУН Леонід Миколайович, к.е.н., професор |
 |
Управління готельно-ресторанним господарством, торгівлею та туризмом в умовах глобалізації...
Основні напрями діяльності:
- Теорія, методологія та практика менеджменту в умовах глобальних соціально-економічних процесів.
- Формування міжнародних готельно-ресторанних та торговельних мереж та їх ефективність.
- Інноваційне управління підприємствами в умовах міжнародної інтеграції та вступу України до Світової організації торгівлі.
- Формування стандартів споживання та управління харчовою поведінкою споживачів.
- Методологія та практика розробки програм сталого розвитку сфери харчування та туризму.
- Дослідження кулінарних традицій туристів та кулінарного різномаїття країн світу.
- Форми та моделі готельно-ресторанного господарства в стратегіях розвитку туризму.
Результати діяльності:
- Публікації – 312;
- Монографій – 14;
- Навчальних посібників - 12;
- Наукових статей та тез - 217;
- Методичних видань - 79;
- Дисертації: захищено 5 кандидатських дисертацій; готуються до захисту 4 кандидатські та 1 докторська дисертація.
|