Наукові школи ХДУХТ

  • Положення про організацію діяльності наукових шкіл у Харківському державному університеті харчування та торгівлі   Переглянути...

В університеті сформовані та функціонують 22 наукові школи. Наукові розробки переважно спрямовані на створення прогресивних технологій харчової продукції; удосконалення процесів та апаратів харчових виробництв; дослідження асортименту та якості товарів; дослідження з питань економіки, організації та управління підприємств готельного, ресторанного господарств та торгівлі; інформаційних систем обліку, аналізу та фінансів. Активно розвиваються перспективні напрями розвитку харчування ХХІ століття.

ЧЕРЕВКО Олександр Іванович, д.т.н., професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки

Удосконалення процесів, обладнання харчових виробництв та розробка прогресивних технологій переробки сільськогосподарської сировини

Основні напрями діяльності:

  • Наукове обґрунтування і розробка прогресивних процесів та обладнання для тепло- і масообмінної обробки харчової сировини.
  • Удосконалення процесів та апаратів у виробництві нових високов’язких харчових продуктів.
  • Удосконалення процесів переробки дикорослої та пряноароматичної сировини з використанням мікрохвильових технологій.

Результати діяльності:

  • наукових праць – 330;
  • монографій – 9;
  • навчальних посібників – 12;
  • підручників – 5;
  • науково-дослідницьких робіт – 11;
  • патентів на винаходи – 52;
  • кандидатських дисертацій – 8;
  • докторських дисертацій – 4.

Нові науково-технічні розробки:

  • Вакуум-випарний апарат зі скребковою мішалкою.
  • Установка НВЧ-нагріву і вакуумування.
  • Комбінована геліосушарка з автономним енергопостачанням.
  • Багатофункційний пристрій теплової обробки ПТО-0,1.
  • Роторно-плівковий апарат для концентрування в’язких рідин.
  • Установка для дослідження електроконтактного нагрівання.
  • Пристрій для НВЧ-нагріву і вакуумування.
ЯНЧЕВА Ліана Миколаївна, к.е.н, професор, заслужений працівник народної освіти України
yancheva

Специфіка системи бухгалтерського обліку: юридична основа, організаційні підґрунтя, методологія

Основні напрями діяльності:

  • Удосконалення обліку та аудиту на підприємствах торгівлі та ресторанного господарства.
  • Організаційно-методичні аспекти удосконалення обліку та контролю в акціонерних товариствах.
  • Організація обліку та контролю розрахункових операцій: теорія, методологія, практика.
  • Облік фінансових результатів в інформаційній системі управління.
  • Організація обліку торговельних операцій в умовах електронної комерції.
  • Удосконалення обліку дебіторської заборгованості в інформаційній системі управління.
  • Удосконалення обліку нематеріальних активів в сучасних умовах господарювання.
  • Обліково-методичне забезпечення управління витратами на підприємствах торгівлі та ресторанного господарства.

Результати діяльності:

  • наукових праць – 417;
  • монографій – 9;
  • навчальних посібників – 24;
  • підручників – 1;
  • науково-дослідницьких робіт – 11;
  • кандидатських дисертацій – 20;
  • докторських дисертацій – 2.
ДЕЙНИЧЕНКО Григорій Вікторович, д.т.н., професор, заслужений діяч науки і техніки України
dein

Дослідження процесів харчових виробництв, розробка і вдосконалення технологій продуктів харчування та обладнання для їх виробництва

Основні напрями діяльності:

  • Дослідження процесів ультрафільтрації БВМС та створення нових технологій функціональних продуктів з використанням похідних УФ-розділення.
  • Створення технологій продуктів підвищеної харчової цінності на основі білково-вуглеводної молочної сировини.
  • Підвищення харчової цінності продуктів харчування за рахунок використання збагачувачів молочної природи.
  • Розробка функціональних продуктів харчування на основі молочної сировини з використанням йодвміющуючих добавок.
  • Дослідження товарознавчих аспектів формування нових продуктів харчування.
  • Дослідження комбінованих процесів та устаткування для очищення плодоовочевої сировини.

Результати діяльності:

  • наукових праць – 172;
  • монографій – 8;
  • статей – 85;
  • тез доповідей – 87.

Нові науково-технічні розробки:

  • Мембранний модуль для обробки біологічних рідин.
  • Пристрій для дослідження процесу екстракції рослинної сировини.
  • Пристрій для екстракції рослинної сировини.
  • Апарат для комбінованого очищення бульбоплодів АКОБ.
  • Пристрій для екстракції пектинових речовин.
  • Майонез "Еламіновий".
  • Соус емульсійний з фукусом.
  • Сушене м'ясо мідії.
  • Майонез "Чорноморський".
ПАВЛЮК Раїса Юріївна, д.т.н., професор, лауреат Державної премії України, академік Міжнародної академії холоду
pavlyuk1

Фундаментальні та прикладні дослідження при розробці та впровадженні у виробництво високих технологій, в тому числі нанотехнологій перших вітчизняних натуральних вітамінних та антиоксидантних добавок із різних видів рослинної сировини в формі дрібнодисперсних порошків, гомогенних паст, екстрактів та функціональних продуктів з їх використанням

Основні напрями діяльності:

  • Розробка прогресивних технологій, в числі яких кріотехнології, та нанотехнології виробництва біологічно активних добавок із рослинної сировини у формі порошків, паст, екстрактів, фітоконцентратів із фруктів, ягід, овочів, нетрадиційної рослинної сировини, продуктів бджільництва.
  • Розробка з використанням рослинних добавок комбінованих молочно - рослинних функціональних оздоровчих продуктів для масового, дитячого та дієтичного харчування.
  • Розробка продуктів харчування (кетчупів, соусів, безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, хлібобулочних, кондитерських виробів та ін.) з високим вмістом біологічно активних речовин за рахунок збагачення продуктів натуральними добавками з традиційної, нетрадиційної рослинної сировини та продуктів бджільництва.

Результати діяльності:

  • наукових праць – 850;
  • монографій – 9;
  • статей - 560;
  • тез доповідей - 275;
  • навчальних посібників – 4;
  • методичних посібників - 120;
  • електронних посібників - 2;
  • авторських свідоцтв - 22;
  • науково-дослідницьких робіт – 12;
  • патентів на винаходи - 8;
  • кандидатських дисертацій – 16;
  • докторських дисертацій – 4.

Серед особливих досягнень наукової школи є перемога в конкурсі та одержання в 2006 р. вищої державної нагороди – Державної премії в галузі науки і техніки за роботу "Створення й впровадження прогресивних технологій і ефективного обладнання для одержання нових функціональних оздоровчих харчових продуктів". Дипломи лауреатів отримали 3 науковця школи.

 Нові науково-технічні розробки:

  • Диплом переможця Всеукраїнського конкурсу-виставки "Кращий вітчизняний товар 2012 року".
  • Макова начинка.
  • Наноструктуроване борошно із пшеничних висівок.
  • Кондитерськы вироби "Пан Кейк".
ЛИСЮК Галина Михалівна, д.т.н., професор
lisuk1

Вдосконалення технології хлібобулочних і кондитерських виробів з використанням нетрадиційної сировини

Основні напрями діяльності:

  • Розробка ресурсо- і енергозберігаючих технологій хлібобулочних, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів.
  • Розробка продукції галузі підвищеної харчової цінності, оздоровчого, дієтичного і лікувально-профілактичного призначення.
  • Поліпшення функціонально-технологічних властивостей харчових систем з використанням регуляторів консистенції.
  • Забезпечення якості і безпеки продукції галузі під час переробки сировини зі зниженими технологічними властивостями.
  • Розробка технологій продукції галузі з використанням природних барвників і ароматизаторів.
  • Створення нових екологічно безпечних видів пакування.

Результати діяльності:

  • наукових праць – 269;
  • монографій – 6;
  • навчальних посібників – 5;
  • статей - 88;
  • тез доповідей - 170;
  • науково-дослідницьких робіт – 13;
  • патентів на винаходи – 27;
  • кандидатських дисертацій – 11.

Нові науково-технічні розробки:

  • Мармелад желейний з рослинними кріас-порошками.
  • Дієтичні безбілкові хлібобулочні вироби.
  • Хлібобулочні вироби з продуктами переробки зародків пшениці.
  • Маффіни "Натхнення" зі шротом зародку пшениці.
  • Макаронні вироби "Димитрівські", збагачені каротиноїдами.
ПИВОВАРОВ Павло Петрович, д.т.н., професор, академік Міжнародної академії холоду, відмінник освіти України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки
pivovar1

Наукові основи технології реструктурованої продукції, одержаної шляхом іонотропного гелеутворення

Основні напрями діяльності:

  • Комплексна переробка рибної сировини і морепродуктів та освоєння ресурсів антарктичного крилю.
  • Наукові основи та практичні аспекти технології напівфабрикатів і готової продукції в процесі комплексної переробки гідробіонтів.
  • Теорія та практика створення реструктурованих продуктів.

Результати діяльності:

  • наукових праць – 93;
  • монографій – 5;
  • статей – 30;
  • тез доповідей – 58;
  • патентів на винаходи – 35;
  • кандидатських дисертацій – 4;
  • докторських дисертацій - 1.

Нові науково-технічні розробки:

  • Шинка з грибної сировини.
  • Сосиски з грибної сировини.
  • Соус капсульований.
ПОТАПОВ Володимир Олексійович, д.т.н., професор
potapov

Дослідження тепломасообмінних процесів та удосконалення апаратів для теплової та холодильної обробки харчових продуктів

Основні напрями діяльності:

  • Моделювання явищ перенесення в процесах технологічної обробки харчових продуктів.
  • Удосконалення технологічних процесів, енергозбереження та ресурсозбереження, показників екологічної безпеки, підвищення безпеки та якості продукції, яка виробляється та зберігається в системі безперервного харчового ланцюга.
  • Дослідження процесів охолодження, заморожування, розморожування та сушіння харчових продуктів.
  • Дослідження процесів мікрохвильової обробки харчових продуктів.
  • Дослідження та застосування проміжних тепло-холодоносіїв у тому числі збагачених наноструктурами.
  • Розробка енергозберегаючих технологій використання холоду та теплової енергії на підприємствах харчової, переробної промисловості,  торгівлі, харчування та. готельно-ресторанного бізнесу.

Результати діяльності:

  • наукових праць – 249;
  • монографій – 4;
  • статей – 77;
  • тез доповідей – 169;
  • патентів на винаходи – 11;
  • докторських дисертацій - 1;
  • кандидатських дисертацій - 2.

Нові науково-технічні розробки:

  • Експерементальна установка для вивчення процесів зневоднювання харчової сировини.
  • Універсальний жарильний пристрій з непрямим обігрівом.
  • ЗТП-сушарка з кондуктивним підведенням теплоти.
  • Пристрій для жаріння у фритюрі  з проміжним теплоносієм  збагаченим вуглецевими нанотрубками.
  • Експериментальна установка для вивчення дефростації з НВЧ енергопідведенням.
ПЕРЦЕВИЙ Федір Всеволодович, д.т.н., професор, академік Міжнародної академії холоду, відмінник освіти України
percev

Наукове обґрунтування та розробка технологій модифікованих драглеутворювачів

Основні напрями діяльності:

  • Теорія і практика створення желейної продукції на основі концентрату яблучного пектинового.
  • Теорія і практика створення закусочних продуктів на основі кисломолочного знежиреного сиру та рослинних жирів.
  • Наукові основи та практичні аспекти технологій напівфабрикатів і готової продукції з використанням продуктів переробки ядра соняшника.

Результати діяльності:

  • наукових праць – 73;
  • монографій – 5;
  • статей – 22;
  • тез доповідей – 46;
  • патентів на винаходи – 48;
  • докторських дисертацій – 1;
  • кандидатських дисертацій – 5.

Нові науково-технічні розробки:

  • Сирний продукт заморожений з рослинними добавками.
  • Продукт сирний композиційний на основі сиру кисломолочного нежирного з використанням рослинної сировини.
  • Желейна продукція на основі концентрату яблучного пектинового.
МАЛЮК Людмила Петрівна, д.т.н., професор
maluk 2

Теоретичні та практичні аспекти збереження біологічно активних речовин плодоовочевої сировини під час її переробки

Основні напрями діяльності:

  • Наукове обґрунтування та розробка нових технологій продуктів (соусів, паст, напоїв) на основі плодів, ягід та овочів.

Результати діяльності:

  • наукових праць – 62;
  • статей – 27;
  • тез доповідей – 35;
  • патентів на винаходи – 5;
  • кандидатських дисертацій – 3;
  • докторських дисертацій - 1.

Нові науково-технічні розробки:

  • Соуси з абрикосів, з вишні.
  • Страви на основі соусів (напоїв) з плодів, ягід та овочів.
  • Соуси з малини, бузини, чорної смородини.
  • Напій яблуневий.
  • Соус на основі яблук з обліпихою.
ДУБІНІНА Антоніна Анатоліївна, д.т.н., професор
Dubinina

Наукове обґрунтування та оптимізація засобів зберігання якості харчових продуктів при переробці рослинної сировини

 Основні напрями діяльності:

  • Проведення комплексних досліджень генетичної варіації хімічного складу сортів фруктів та овочів, поширених в Україні.
  • Вивчення видової та сортової специфічності накопичення нітратів, солей важких металів, радіонуклідів, пестицидів, мікотоксинів фруктово-овочевими культурами, визначення локалізації їх у рослинних тканинах.
  • Розробка засобів видалення токсичних речовин з фруктів та овочів.
  • Вивчення закономірностей змін кольору плодоовочевої продукції під час її переробки, знаходження засобів його стабілізації.
  • Розширення асортименту екологічно безпечних продуктів на основі фруктів та овочів і вивчення їх харчової цінності.
  • Розробка раціональних видів упакування продуктів на основі фруктів та овочів для збереження їх якості при зберіганні, транспортуванні, складуванні, в процесі реалізації.

Результати діяльності:

  • наукових праць усього – 562, з них:
  • монографій – 12;
  • навчальних посібників – 20;
  • підручників – 5;
  • статей – 153;
  • тез доповідей – 372;
  • патентів на винаходи – 23;
  • нормативно-технічна документація (ТУ, ТІ) – 10;
  • докторських дисертацій – 1;
  • кандидатських дисертацій – 5.

Нові науково-технічні розробки:

  • Овочево-сиркові пасти (з селерою, пастернаком, петрушкою).
  • Паста з гарбуза, моркви, ревеню, аґрусу, столового буряку, томатів.
  • Кетчуп томатний (з фенхелем, базиліком, кмином, імбиром).
  • Соуси з перцю солодкого (жовтого, червоного, зеленого).
  • Огірки малосольні.
  • Редька маринована.
  • Матеріал пакувальний комбінований.
ДУДЕНКО Ніна Василівна, д.м.н., професор
dudenko1

Наукові основи розробки продуктів харчування з оздоровчими та лікувально-профілактичними властивостями

Основні напрями діяльності:

  • Розробка технології виробництва продуктів підвищеної біологічної цінності.
  • Наукові основи технології харчових добавок та кулінарної продукції для людей з порушенням вуглеводного обміну та з надмірною вагою.
  • Наукове обґрунтування технології продуктів, збагачених біологічно-активними речовинами.
  • Створення продуктів з оздоровчими та лікувально-профілактичними властивостями для споживачів з різними патологіями.

Результати діяльності:

  • підручники – 8;
  • навчальні посібники -  5;
  • монографії – 1;
  • статті – 98;
  • тези доповідей – 213;
  • патенти – 14;
  • випущено партій дослідної продукції,найменувань - 25;
  • розроблена продукція була представлена на виставках - 14;
  • докторських – 3;
  • кандидатських – 10.

Нові  розробки:

  • технології продуктів харчування, збагачених на незамінні дефіцитні мінеральні елементи;
  • технології білкових напівфабрикатів на основі колагенмісткої сировини з використанням ферментативного протеолізу;
  • технології борошняних виробів зі зниженою калорійністю з використанням порошку топінамбуру;
  • технології жирових β-каротинових екстарактів на основі мікроіодорості D.salina.
ПОГОЖИХ Микола Іванович, д.т.н., професор
pogozhikh

Тепломасобмін, енергоефективність: процеси та технологія сушіння харчової сировини

 Основні напрями діяльності:

  • Термодинаміка нерівноважних процесів.
  • Вода харчової сировини та продуктів.
  • Сушіння змішаним теплопідводом харчової сировини та продуктів.
  • Термодинамічна стабільність окремих хімічних сполук.

Результати діяльності:

  • Наукових праць 184, з них:
  • 70 статей;
  • 85 тез доповідей;
  • 3 монографії;
  • 15 патентів України на корисну модель;
  • 10 кандидатських дисертацій;
  • 2 докторські дисертації

Нові  розробки:

  • Сушена картопля.
  • Сушена петрушка.
  • Порошок виноградної вичавки.
  • Порошок з капусти.
  • Сушений м'ясний напівфабрикат.
  • Продукт термоформований "Еконодор".
ТОРМОСОВ Юрій Михайлович, д.т.н., професор
tormosov

Геометричне моделювання теплообміну випромінюванням при обробці харчових продуктів

Основні напрями діяльності:

  • Створення геометричної моделі процесу променевого теплообміну. Області застосування - технологічні установки харчової промисловості.
  • Розрахунки теплотехнічних установок із рефлекторами та приймачами тепла ускладнених форм.
  • Створення математичної моделі опромінювання плоскої поверхні.
  • Отримання  форм відбивачів, що забезпечують рівномірний закон розподілу тепла на  робочій поверхні.
  • Розробка  математичної моделі для встановлення рефлекторів, які реалізують довільний закон розподілу тепла на заданій поверхні.
  • Отримання форм рефлекторів для забезпечення заданого розподілу теплового потоку на циліндричних приймачах, які задано у вигляді ламаних ліній.
  • Розробка прогресивних енерго- та ресурсозберігаючих процесів та обладнання для теплової обробки харчової сировини.
  • Геометричне та комп’ютерне моделювання соціально-економічних об’єктів та процесів на основі системного підходу.

Результати діяльності:

  • Наукових праць – 20, з них: 
  • статей – 17,
  • тез доповідей – 3,
  • тези доповідей на студ. конференції – 2,
  • монографій – 2;
  • Захищено дисертацій:  кандидатських – 1.
ПОСТНОВ Геннадій Михайлович, к.т.н., професор, відмінник освіти України

Безвідходні технології переробки харчової сировини та їх апаратурне оформлення

Основні напрями діяльності:

  • Розробка схем розподілу сільськогосподарської птиці та створення нових технологій напівфабрикатів та кулінарних виробів.
  • Розробка технологій кулінарної продукції на основі рибної сировини.
  • Розробка технологій сушених кулінарних виробів.
  • Дослідження процесів обробки сільськогосподарської сировини електрофізичними методами та створення нових апаратів для їх реалізації.

Результати діяльності:

  • наукових праць – 109;
  • монографій – 1;
  • статей – 45;
  • тез доповідей – 68;
  • патентів на винаходи – 15;
  • захищено кандидатських дисертацій – 2

Нові науково-технічні розробки:

  • Пристрій для тендеризації м’ясної сировини.
  • Багатофункціональний ультразвуковий апарат.
  • Еластопластометр модифікований.
  • Пристрій для отримання емульсії з жировмісної сировини.
  • Пристрій для знезараження м'ясної сировини.
ГОЛОВКО Микола Павлович, д.т.н., професор
001

Технологія формування якості продуктів спеціального призначення

Основний напрям діяльності:

  • Наукове обґрунтування і розробка прогресивних технологій продуктів лікувально-профілактичного призначення.

Результати діяльності:

  • наукових праць – 105;        
  • монографій – 1;                 
  • статей – 39;                                                
  • ТУУ – 3;
  • тез доповідей - 54;
  • кандидатських дисертацій – 6.

Нові науково-технічні розробки:

  • Пристрій для визначення міцності макаронних виробів.
  • Пристрій для визначення міцності фігурних макаронних виробів.
  • Напівфабрикат йод-білковий.
  • Напівфабрикат кальцій-білковий.
  • Напівфабрикат кістковий харчовий (НКХ).
  • Паштет печінковий збагачений кальцієм.
  • Консерви рослинні з додаванням НКХ.
  • Паштет підвищеної біологічної цінності.
  • Ковбаса варена з додаванням НКХ.
ЄВЛАШ Вікторія Владленівна, д.т.н., професор
evlash

Наукове обґрунтування міжмолекулярних взаємодій в харчових системах

Основні напрями діяльності:

  • Принципи  стабілізації конформаційної структури білка гемоглобіна.
  • Вивчення механізму міжмолекулярної взаємодії в желейних харчових системах.
  • Спектральні методи дослідження міжмолекулярних взаємодій харчових біополімерів.
  • Теоретичні розрахунки стійкості емульсій з використанням синтезованих емульгаторів.
  • Вивчення поверхневих властивостей харчових розчинів.

Результати діяльності:

  • монографій –  8;
  • статей –  254;
  • тез доповідей – 451;     
  • патентів на винаходи –  52;
  • кандидатських  дисертацій - 8.

Нові науково-технічні розробки:

  • Желатин харчовий з солюбілізованою соняшниковою олією.
  • Желатин харчовий з солюбілізованою соняшниковою олією та b-каротином.
  • Дієтична добавка "Гемовітал".
  • Сухарики "Життєдар".
КРУТОВА Анжеліка Сергіївна, д.е.н., професор
IMG 4449

Затрати і фінансові результати у підприємствах ресторанного господарства та торгівлі. Економічний механізм підвищення прибутковості у підприємствах ресторанного господарства та торгівлі

Основні напрями діяльності:

  • Економічний механізм підвищення прибутковості у підприємствах ресторанного господарства та торгівлі.
  • Управління рентабельністю підприємств ресторанного господарства та торгівлі.
  • Управління витратами підприємств ресторанного господарства.
  • Розробка концептуального підходу до управління ресторанним господарством.
  • Підвищення конкурентоспроможності підприємств  ресторанного господарства  в умовах розвитку ринкових відносин.

Результати діяльності:

  • Публікації: загальна кількість – 82;
  • навчальних посібників  - 3;
  • Із них з грифом МОНУ - 3;
  • монографії – 2;
  • наукових статей та тез – 77;
  • захищено 3  кандидатських дисертації.
ГРОСУЛ Вікторія Анатоліївна, д.е.н., професор
grosulpink

Економіка та управління функціонуванням та розвитком підприємств

Основні напрями діяльності:

  • Управління функціонуванням та розвитком підприємств.
  • Оцінка та управлінням потенціалом підприємств.
  • Управління фінансово-економічною безпекою підприємств.
  • Обґрунтуванням стратегії розвитку підприємств.
  • Формуванням системи адаптаційного управління підприємством.
  • Організаційно-економічний механізм адаптації підприємств.
  • Управління інноваційною діяльністю підприємств.
  • Управління підприємницькою діяльністю суб’єктів господарювання.

Результати діяльності:

  • Загальна кількість публікацій – 937;
  • Монографій – 39;
  • Навчальних посібників - 34, з них з грифом МОНУ – 11;
  • Наукових статей та тез – 749;
  • Методичних посібників та видань – 93;
  • Захищено: 19 кандидатських дисертацій, 2 дисертації доктора економічних наук;
  • Ведеться робота: 3 докторських дисертацій; 6 кандидатських дисертацій.
ЧОРНА Марина Віталіївна, д.е.н., професор
chorna

Ефективність функціонування підприємств ресторанного господарства та торгівлі за сучасних економічних умов

Основні напрями діяльності:

  • Управління конкурентоспроможністю підприємств роздрібної торгівлі.
  • Управління потенціалом, вартістю та розвитком торговельного підприємства.
  • Ефективність діяльності суб’єктів господарювання на споживчому ринку.
  • Фінансово-економічний механізм забезпечення конкуренто¬спроможності роздрібного торговельного підприємства.
  • Соціально-економічний розвиток та фінансування діяльності господарюючих суб’єктів.
  • Організаційно-економічні механізми інноваційного розвитку.
  • Економічний механізм регулювання підприємницької діяльності в роздрібній торгівлі.
  • Антикризове управління підприємством роздрібної торгівлі.
  • Оцінка ефективності цінової політики підприємств торгівлі.

Результати діяльності:

  • Загальна кількість публікацій – 1094;
  • Монографій – 28;
  • Підручників – 2;
  • Навчальних посібників - 19, з них з грифом МОНУ – 5;
  • Наукових статей та тез – 431;
  • Тез доповідей – 529;
  • Методичних посібників та видань – 85;
  • Захищено: 20 кандидатських дисертацій,3 дисертації доктора економічних наук;
  • Ведеться робота: 1 докторська дисертація;13 кандидатських дисертацій.
АНДРОСОВА Тетяна Василівна, к.е.н., професор, заслужений працівник освіти України
androsova1

Теоретичні та прикладні аспекти функціонування та розвитку суб’єктів господарювання в умовах міжнародної конкуренції

Основні напрями діяльності:

  • Організаційно-економічний механізм управління діяльністю суб’єктів міжнародної діяльності.
  • Фінансові аспекти функціонування суб’єктів господарювання на міжнародному ринку товарів та послуг.
  • Концептуальні підходи до формування маркетингових стратегій підприємств в умовах трансформації світового ринку.
  • Ефективність функціонування підприємств – суб’єктів ЗЕД.
  • Стратегії підвищення конкурентоспроможності підприємств на міжнародному ринку.
  • Діагностика світового ринку товарів та послуг.
  • Формування фінансової політики підприємств – суб’єктів ЗЕД.

Результати діяльності:

  • Публікації: загальна кількість – 283;
  • Монографій – 7;
  • Навчальних посібників – 18;
  • з них з грифом МОНУ – 5;
  • Наукових статей та тез – 211;
  • Методичних посібників та видань – 42;
  • Захищено 4  кандидаських дисертації; 1  докторська дисертація;
  • Ведеться робота над 6 кандидатськими дисертаціями.
УШАКОВА Наталія Григорівна, к.е.н., професор, Заслужений працівник освіти України
ushakova

Економіко-теоретичні аспекти функціонування торговельної галузі

Основні напрями діяльності:

  • Актуальні аспекти розвитку торговельної галузі на сучасному етапі розвитку економіки України.
  • Теоретико-функціональний аналіз внутрішньої торгівлі України.
  • Теоретичні аспекти функціонування галузевих мережних форм діяльності.
  • Становлення та функціонування мережних форм економічної діяльності в торгівлі.
  • Правовий аспект функціонування елементів інфраструктури торговельної галузі.
  • Ефективність діяльності фірми в роздрібній мережі.
  • Концепції ефективного мерчандайзингу в роздрібній мережі.
  • Стратегії залучення та утримання споживачів в роздрібній мережі фірми.
  • Система трейд-маркетингу в управлінні продажами торгово-виробничої фірми.

Результати діяльності:

  • Публікації: загальна кількість – 84;
  • Монографій – 3;
  • Наукових статей та тез – 81;
  • Дисертації:захищено 1 кандидатську дисертацію;
  • Ведеться робота: 2 докторських дисертації; 5 кандидатських дисертацій.
ЯЦУН Леонід Миколайович, к.е.н., професор
yacun

Управління готельно-ресторанним господарством, торгівлею та туризмом в умовах глобалізації

Основні напрями діяльності:

  • Теорія, методологія та практика менеджменту в умовах глобальних соціально-економічних процесів.
  • Формування міжнародних готельно-ресторанних та торговельних мереж та їх ефективність.
  • Інноваційне управління підприємствами в умовах міжнародної інтеграції та вступу України до Світової організації торгівлі.
  • Формування стандартів споживання та управління харчовою поведінкою споживачів.
  • Методологія та практика розробки програм сталого розвитку сфери харчування та туризму.
  • Дослідження кулінарних традицій туристів та кулінарного різномаїття країн світу.
  • Форми та моделі готельно-ресторанного господарства в стратегіях розвитку туризму.

Результати діяльності:

  • Публікації – 312;
  • Монографій – 14;
  • Навчальних посібників - 12;
  • Наукових статей та тез - 217;
  • Методичних видань - 79;
  • Дисертації: захищено 5 кандидатських дисертацій; готуються до захисту 4 кандидатські та 1 докторська дисертація.