Кафедра хімії, мікробіології та гігієни харчування
Наукові школи
З 2014 року наукову школу «Наукове обґрунтування міжмолекулярних взаємодій у харчових системах», діяльність якої очолював к.х.н., проф. Савгіра Ю.О. перейменовано на «Наукове обґрунтування міжмолекулярних взаємодій, термодинамічна стабільність окремих хімічних сполук у харчових системах». Керівництво школою здійснює д.т.н., проф. Євлаш В.В.
Тематика наукових досліджень на сьогодні включає:
- дослідження механізму та закономірностей гелеутворення у харчових системах;
- вивчення механізму міжмолекулярної взаємодії в желейних харчових системах;
- спектральні методи дослідження міжмолекулярних взаємодій харчових біополімерів;
- теоретичні розрахунки та експериментальне визначення стійкості емульсій на основі синтезованих емульгаторів;
- вивчення поверхневих властивостей харчових речовин;
-наукове обґрунтування технології продуктів харчування з використанням солюбілізованого масла та впровадження солюбілізованих речовин у технології харчових продуктів, що містять водо- і маслорозчинні вітаміни;
- наукове обґрунтування технології прискореного виробництва кукурудзяного крохмалю;
- удосконалення методик хімічного аналізу для багатокомпонентних харчових систем.
- термодинамічна стабільність окремих хімічних сполук.
У звітному році на кафедрі загальної та харчової хімії плідно працювала міжкафедральна науково-дослідна лабораторія, діяльність якої була спрямована на подальше удосконалення науково-дослідної роботи студентів, аспірантів та молодих вчених і спеціалістів, організації ефективної навчальної пошукової діяльності магістрів.
Результати діяльності наукової школи:
-кількість наукових праць:
монографій, — 10/1*,
у тому числі англійською мовою — 3/-;
навчальних посібників — 10/4 (98,3 обл.-вид. арк.);
з них електронних посібників — 2/2 (81,9 обл.-вид. арк.);
статей — 211/14 (4,95 обл.-вид. арк.);
тез доповідей — 136/30 (2,51 обл.-вид. арк.);
патентів на винаходи (корисні моделі) — 42/11;
-впроваджено розробок у виробництво — 34/5;
-впроваджено розробок у навчальний
процес — 20/4;
-кількість захищених кандидатських
дисертацій, в межах яких надано
наукові консультації — 13/8.
* — у чисельнику наведено загальну кількість, у знаменнику — у 2015 р.
КЕРІВНИК: д.мед.н., професор кафедри хімії, мікробіології та гігієни харчування ДУДЕНКО Ніна Василівна
Основні напрямки діяльності:
Результати діяльності:
Кількість публікацій:
- підручники – 15;
- навчальні посібники - 8;
- монографії – 1;
- статті –189;
- тези доповідей –342;
- патенти –24.
Впровадження розробок:
- розроблено та затверджено СанПіН – 1;
- випущено партій дослідної продукції,
найменувань - 25;
Розроблена продукція була представлена на виставках: 24.
Кількість захищених дисертацій:
докторських - 3;
кандидатських – 9.