Кафедра товарознавства та експертизи товарів


 "КОМЕРЦІЙНІ ПРОЕКТИ"


    В рамках науково-дослідної роботи кафедри товарознавства та експертизи товарів розроблено проекти, які є актуальними та економічно вигідними для реалізації в галузі харчування. Розроблені інновації ґрунтувались на основі маркетингових досліджень щодо сучасних потреб споживачів, проблем сучасного ринку харчових продуктів, існуючих аналогів і прототипів та революційних задумів дослідників.
Розроблені проекти потребують реалізацію, так як мають вагомий внесок в розвиток харчової галузі України та світу.
Саме тому запрошуємо до співучасті партнерів та пропонуємо наступні комерційні проекти:
  1. «Комплексна переробка вторинної молочної сировини з метою створення технологій десертної продукції підвищеної харчової цінності»; 
  2. «Використання методів сенсорного аналізу та спектроскопії для визначення кольору рослинної сировини та продуктів її переробки»;
  3. «Виробництво інноваційних продуктів із рослинної сировини»;
  4. «Оптимізація технологічних параметрів переробки сировини з забезпеченням гарантованої якості харчових продуктів»;
  5. «Розробка інноваційних технологій зберігання плодів та овочів».

Перелік розроблених та затверджених НТД

  1. ТУУ 15.4-01566330-301:2014 Олії арахісові купажовані
  2. ТУУ 15.4-01566330-302:2014 Пасти арахісові
  3. ТУУ 15.4-01566330-303:2014 Арахіс смажений зі смако-ароматичними добавками
  4. ТУ У 10.8-01566330-281:2013 Добавки збагачувальні білково-мінеральні
  5. ТУ У 17.1-01566330-270:2012 Матеріал комбінований пакувальний
  6. ТУ У 15.3-01566330-235:2010 Пасти овочево-сиркові
  7. ТУ У 15.3-01566330-236:2010 Паста з моркви
  8. ТУ У 15.3-01566330-237:2010 Паста з гарбуза
  9. ТУ У 15.3-01566330-238:2010 Паста з ревеню
  10. ТУ У 15.3-01566330-239:2010 Паста з агрусу
  11. ТУ У 15.3-01566330-240:2010 Напівфабрикати мариновані з гарбузу
  12. ТУ У 15.3-01566330-241:2010 Напівфабрикат багатофункціонального призначення з гарбузу
  13. ТУ У 15.3-01566330-244:2010 Соуси з перцю солодкого
  14. ТУ У 15.3-01566330-187:2006 Паста зі столового буряку
  15. ТУ У 15.3-01566330-189:2006 Томатопродукти концентровані
  16. ТУ У 15.3-01566330-123:2002 Напівфабрикати плодово-ягідні та овочеві стабілізовані швидкозаморожені
  17. ТУ У 15.3-01566330-124:2002 Напівфабрикати плодово-овочеві швидкозаморожені з моркви та гарбузу.

Перелік патентів на розроблену продукцію

  1. Деклараційний патент на винахід «Спосіб виробництва продукту з овочів» Патент № 30321 А. Черевко О. І., Дубініна А. А., Малюк Л. П., Щербакова Т. В., Шапорова Т. М. 15.11.00, Бюл. № 6. 
  2. Деклараційний патент на винахід «Спосіб виробництва пасти з аґрусу» Патент № 37140 А. Черевко О. І., Дубініна А. А, Селютіна Г. А Щербакова Т. В., 16.04.01, Бюл. № 3. 
  3. Деклараційний патент на винахід «Спосіб виробництва пасти з ревеню» Патент № 37141 А. Черевко О. І., Дубініна А. А., Селютіна Г. А., Щербакова Т. В., 16.04.01, Бюл. № 3.
  4. Деклараційний патент на винахід «Спосіб виробництва пасти зі столового буряку» Патент № 70432 А,  Черевко О. І., Дубініна А. А., Пенкіна Н. М., Селютіна Г. А., Шапорова Т. М., 15.10.04, Бюл. № 10. 
  5. Деклараційний патент на винахід «Спосіб стабілізації кольору рослинної сировини» Патент № 19743, Черевко О. І., Дубініна А. А, Щербакова Т. В, Чуйко А. М., 15.12.06, Бюл № 12. 
  6. Патент на корисну модель «Спосіб стабілізації кольору рослинної сировини, яка містить антоціани» Патент № 19745, Черевко О. І., Дубініна А. А, Щербакова Т. В, Чуйко А. М. 15.12.06, Бюл. № 12. 
  7. Патент на корисну модель «Спосіб виробництва концентрованих томат-продуктів» Патент № 21167, Черевко О. І., Дубініна А. А, Ольховська В. С. 15.03.07, Бюл № 3. 
  8. Патент на корисну модель «Спосіб виробництва ферментованої редьки» Патент №92657, Селютіна Г. А., Виродова О. В. 26.08.2014, Бюл. № 16. 
  9. Патент на корисну модель «Спосіб виробництва продуктів із редьки» Патент № 92658, Селютіна Г.А., Виродова О.В., Іванніков П.В., 26.08.2014. – Бюл. № 16.
  10. Патент на корисну модель «Спосіб виробництва редьки маринованої» Патент № 92909, Селютіна Г.А., Виродова О.В., Іванніков П.В., 10.09.2014. – Бюл. № 17.
  11. Патент на корисну модель «Спосіб виробництва редьки маринованої» Патент № 92910,Селютіна Г.А., Виродова О.В., Іванніков П.В., 10.09.2014. – Бюл. № 17.
  12. Патент на корисну модель «Спосіб виробництва редьки маринованої» Патент № 93231, Селютіна Г.А., Виродова О.В., Іванніков П.В., 25.09.2014. – Бюл. № 18.
  13. Патент на корисну модель «Спосіб виробництва плівкового пакувального матеріалу на основі природних складових» UA № 90161 Черевко О.І., Дубініна А.А.,Круглова О.С.,Ленерт С.О., Іванніков П.В., 12.05.2014. – Бюл.№9.
  14. Патент на корисну модель «Композиція борошняних страв» Погожих М.І., Євлаш В.В., Віннікова В.О. UA № 94565, 25.11.2014. – Бюл. № 22.
  15. Патент на корисну модель «Купажована олія з рослинним екстрактом» Черевко О.І., Дубініна А.А., Дейниченко Г.В., Ленерт С.О., Хоменко О.О., Патент № 113801, 10.03.2017, Бюл. № 5.
  16. Патент на винахід «Арахісова паста» Черево О.І., Дубиніна А.А., Дейниченко Г.В., Ленерт С.О., Хоменко О.О., Патент № 61051, 01.06.2017, Бюл. № 5.

Монографії

1.    Новое в технологии переработки плодового сырья, Малюк Л.П., Дубинина А.А., Пилипенко Л.Н., Шамян С.М., 1995.
2.    Товарознавчі аспекти підвищення безпеки харчових продуктів Дубініна А.А., Малюк Л.П., Селютіна Г.А., Шапорова Т.М.,Кононенко Л.В., 2004.
3.    Товарознавчі вимоги до стабілізованих плодоовочевих напівфабрикатів, консервованих холодом Одарченко А.М., 2005.
4.    Напівфабрикати з овочів та оцінка їх якості у процесі тривалого зберігання Одарченко Д.М., 2009.
5.    Формирование качества замороженных полуфабрикатов из плодоовощного сырья Одарченко А.Н., 2009.
6.    L’application du systeme HACCP dans les industries agroalimentaires, Birca A.,Cherevko A.,Foshchan A.,Belyayeva I.,Dubinina A.,Sinitsyna G., 2009.
7.    Развитие торговли и товароведения на Слобожанщине. Черевко А.И.Дубинина А.А.,Летута Т.Н.,Илькив И.С., 2009.
8.    Використання колагеномісткої сировини м’ясної промисловості. Янчева М. О.,. Крайнюк Л. М,. Скуріхіна Л. А., Дроменко О. Б., 2010.
9.    Упаковка харчових продуктів із полімерних матеріалів. Дубініна А.А., Кононенко Л.В., Мошник О.Г. Сініцина Г.А., Ленерт С.О., Круглова О.С., 2011.
10.    Колір як метод споживчого тестування продуктів переробки рослинної сировини. Дубініна А.А. Щербакова Т.В., Дейниченко Г.В., Малюк Л.П., 2011.
11.    Використання мікробного полісахариду ксампану в технології бісквітних напівфабрикатів. Самохвалова О. В., Черевична Н. І., 2012.
12.    Формирование потребительских свойств комбинированных зерновых продуктов. ДейниченкоГ.В.,Сердюк Л.В.,Мардар М.Р.,Колесниченко Т.А., 2012.
13.    Энциклопедия питания. Том 1 «Организм человека и питание». Черевко А.И., Михайлов В.М., Горбань В.Г., Дуденко Н.В., Колесникова М.Б., Мглинец А.И., Павлоцкая Л.Ф., Пивоваров П.П., Серик М.Л., Шильман Л.З.
14.    Технологія желейної продукції з використанням концентратів тваринних білків. Теймурова А.Т., Перцевой Ф.В., Сафонова О.М., 2012.
15.    Озонування борошна. Сафонова О.М., Холодова О.А., Голота В.І., Шуліка О.Ю., 2012.
16.    Технологічні властивості зерна, борошна і тіста. Сафонова О.М., Тіщенко Л.М., Гавриш Т.В.,. Камбулова Ю.В, Перцевий Ф.В., Лисюк Г.М., Чорна Н.В., 2012.
17.    Энциклопедия питания. Том «Характеристика пищевых продуктов». Дубинина А.А.,Шильман Л.З.,Хацкевич Ю.Н.,Овчинникова И.Ф.,Селютина Г.А.,Летута Т.Н. та ін., 2012.
18.    Особливості хімічного складу білих коренеплодів різних господарсько-ботанічних сортів. Малюк Л.П., Ленерт С.О., Дубініна А.А., Летута Т.М., Круглова О.С., Хоменко О.О., 2012.
19.    Біохімічні особливості перспективних сортів томатів для виробництва концентрованих продуктів. Дубініна А.А., Ольховська В.С., Янчева М.О., Летута Т.М., 2013.
20.    Эцинклопедия питания. Том 1-2. Организм человека и питание. Нутриенты пищевых продуктов. А.И. Черевко, В.М. Михайлов, Н.В. Дуденко, В.Г. Горбань и др., 2013.
21.    Энциклопедия питания. Том «Характеристика пищевых продуктов». Дубинина А.А.,Шильман Л.З.,Хацкевич Ю.Н.,Овчинникова И.Ф.,Селютина Г.А.,Летута Т.Н. та ін., 2013.
22.    Нові технічні рішення в проектуванні обладнання для теплової обробки харчової сировини.: монографія в 3 ч. Ч1. Підвищення ефективності жарильного обладнання з використанням кремнійорганічних речовини. Петренко О.В. Потапов В.О., 2013.
23.    Кинетика явлений переноса в процесс сушки. Потапов В.О., 2013.
24.    Systemanalysisandmodellinginfoodtechnology. OlgaShanina, AngelikaTeymurova, FedirPersevoy, 2013.
25.    Вода в пищевых продуктах и для пищевых продуктов. Погожих Н.И., Дьяков Г.В. и др., 2013.
26.    Нові технологічні рішення в проектуванні обладнання до теплової обробки харчової сировини. Ч.2. Використання електроконтактного нагрівання в процесах жаріння кулінарної продукції. Черевко О.І., Михайлов В.М.,Бабкіна І.В., Дьяков Г.В., Шевченко А.О., 2013.
27.    Thetechnologyfoodproductsthebasegelatinizeswithqualitativemodifiedfunctionalproperties. Камсуліна Н.В., Янчева М.О., 2013.
28.    Технологія реструктурованих напівфабрикатів на основі рибної сировини. Гринченко Н.Г.,Янчева М.О. 2013.
29.    Євлаш В.В., Віннікова В.О. Формування якості дієтичної добавки «Гемовітал»та борошняних виробів з її використанням. – Х.: ХДУХТ, 2017. − 114 с.
30.     Дубініна А.А., Хоменко О.О., Лєнерт С.О., Черевична Н.І. Дослідження  хімічного складу та оцінка якості сортів арахісу, адаптованих до вирощування в Україні. – Х.: ХДУХТ, 2017. – 92 с.
31.    Черевко О.І., Дубініна А.А., Міхайлов В.М., Щербакова Т.В., Хацкевич Ю.М., Ленерт С.О., Борисова А.О. Формування кольору продуктів із фруктів та овочів під час їх переробки. – Х.: ХДУХТ, 2017. – 100 с.
32.     Малюк Л.П., Терешкін О.Г., Юрченко С.О. та др. Сучасні тенденції розвитку готельно-ресторанного бізнесу, між-народний та національний досвід. – Х.: ХДУХТ, 2017. – 412 с.
33.     Дейниченко Г.В., Мирончук  В.Г.,  Гузенко В.В., Мазняк З.О., Мельник М.Г. Застосування мембранних процесів  у технології одержання пектинових концентратів. – Х.: ХДУХТ, 2017. – 176 с.
34.     Дубініна А.А., Селютінам Г.А., Гапонцева О.В., Черевична Н.І., Скирда О.Є., Беляєва І.М. Дослідження  хімічного складу та оцінка якості редьки різних господарсько-ботанічних сортів. – Х.: ХДУХТ, 2018. − 192 с.
35.     Дюкарева Г.І., Соколовська О.О., Гасанова А.Е., Білецька Я.О. Формування якості пастильних виробів із використанням стевії та еламіна. – Х.: ХДУХТ, 2018. – 169 с.
36.     Дюкарева Г.І., Гасанова А.Е., Соколовська О.ОБілецька Я.О. Формування якості бісквітів з _еламіном та стевіозидом . – Х.: ХДУХТ, 2017. – 153 с.
37.     Дубініна А.А., Попова Т.М., Ленерт С.О., Гершун В. С. та ін. Товарознавча оцінка круп із гречки та проса різних селекційних сортів. – Х.: ХДУХТ, 2018. – 130 с.
38.    Белецкая Я.О., Дюкарева Г.І., Радченко А.Е., Соколовська О.О. Формування якості зефіру з еламіном та вітаміном С. – Х.: ХДУХТ, 2017. – 176 с.
39.    Міхайлов В.М, Іваннікова П.В, Ткаченко Н.М. Каталог науково-технічних розробок університету: довідково-іміджеве видання. – Х.: ХДУХТ, 2018. – 122 с.
40.    Дубініна А..А., Летута Т.М.,  Селютіна Г.А., Бєляєва І.М., Фролова Т.В. Товарна інформація у структурно-логічних схемах: навч. посібник. – Х.: ХДУХТ, 2019. – 150 с. (Україна).
41.    2. Дубініна А..А., Онищенко В.М., Гапонцева О.В., Бєляєва І.М. Організація і технологія інспектування у структурно-логічних схемах: навч. посібник. – Х.: ХДУХТ, 2019. – 150 с. (Україна).
42.     Хацкевич Ю.М., Селютіна Г.А., Скирда О.Є., Щербакова Т.В. Захист прав споживачів: навч. посібник. – Х.: ХДУХТ, 2019. – 102 с. (Україна).
43.     Черевична Н.І., Гапонцева О.В. Ідентифікація алкогольних  напоїв: навч. посібник. – Х.: ХДУХТ, 2019. – 160 с. (Україна).
44.     Дубініна А..А., Віннікова В.О. Міжнародні вимоги до якості та безпечності товарів у структурно-логічних схемах: навч. посібник. – Х.: ХДУХТ, 2019. – 160 с. (Україна).
45.     Дубініна А..А.,Селютіна Г.А.,Летута Т.М., Скирда О.Є., Гапонцева О.В. Міжнародне технічне регулювання у структурно-логічних схемах: навч. посібник. – Х.: ХДУХТ, 2019. – 128 с. (Україна).
46.     Хацкевич Ю.М., Летута Т.М. Міжнародний консьюмеризм: навч. посібник. – Х.: ХДУХТ, 2019. – 100 с. (Україна).

 
Новое в технологии переработки плодового сырья, Малюк Л.П., Дубинина А.А., Пилипенко Л.Н., Шамян С.М., 1995
Товарознавчі аспекти підвищення безпеки харчових продуктів Дубініна А.А., Малюк Л.П., Селютіна Г.А., Шапорова Т.М.,Кононенко Л.В., 2004
Товарознавчі вимоги до стабілізованих плодоовочевих напівфабрикатів, консервованих холодом Одарченко А.М., 2005
Напівфабрикати з овочів та оцінка їх якості у процесі тривалого зберігання Одарченко Д.М., 2009
Формирование качества замороженных полуфабрикатов из плодоовощного сырья Одарченко А.Н., 2009
L’application du systeme HACCP dans les industries agroalimentaires, Birca A.,Cherevko A.,Foshchan A.,Belyayeva I.,Dubinina A.,Sinitsyna G., 2009
Развитие торговли и товароведения на Слобожанщине. Черевко А.И.Дубинина А.А.,Летута Т.Н.,Илькив И.С., 2009
Використання колагеномісткої сировини м’ясної промисловості. Янчева М. О.,. Крайнюк Л. М,. Скуріхіна Л. А., Дроменко О. Б., 2010
Упаковка харчових продуктів із полімерних матеріалів. Дубініна А.А., Кононенко Л.В., Мошник О.Г. Сініцина Г.А., Ленерт С.О., Круглова О.С., 2011
Колір як метод споживчого тестування продуктів переробки рослинної сировини. Дубініна А.А. Щербакова Т.В., Дейниченко Г.В., Малюк Л.П., 2011
Використання мікробного полісахариду ксампану в технології бісквітних напівфабрикатів. Самохвалова О. В., Черевична Н. І., 2012
Формирование потребительских свойств комбинированных зерновых продуктов. ДейниченкоГ.В.,Сердюк Л.В.,Мардар М.Р.,Колесниченко Т.А., 2012
Энциклопедия питания. Том 1 «Организм человека и питание». Черевко А.И., Михайлов В.М., Горбань В.Г., Дуденко Н.В., Колесникова М.Б., Мглинец А.И., Павлоцкая Л.Ф., Пивоваров П.П., Серик М.Л., Шильман Л.З.
Технологія желейної продукції з використанням концентратів тваринних білків. Теймурова А.Т., Перцевой Ф.В., Сафонова О.М., 2012
Озонування борошна. Сафонова О.М., Холодова О.А., Голота В.І., Шуліка О.Ю., 2012
Технологічні властивості зерна, борошна і тіста. Сафонова О.М., Тіщенко Л.М., Гавриш Т.В.,. Камбулова Ю.В,  Перцевий Ф.В., Лисюк Г.М., Чорна Н.В., 2012
Энциклопедия питания. Том  «Характеристика пищевых продуктов». Дубинина А.А.,Шильман Л.З.,Хацкевич Ю.Н.,Овчинникова И.Ф.,Селютина Г.А.,Летута Т.Н. та ін., 2012
Особливості хімічного складу білих коренеплодів різних господарсько-ботанічних сортів. Малюк Л.П., Ленерт С.О., Дубініна А.А., Летута Т.М., Круглова О.С., Хоменко О.О., 2012
Біохімічні особливості перспективних сортів томатів для виробництва концентрованих продуктів. Дубініна А.А., Ольховська В.С., Янчева М.О., Летута Т.М., 2013
Эцинклопедия питания. Том 1-2. Организм человека и питание. Нутриенты пищевых продуктов. А.И. Черевко, В.М. Михайлов, Н.В. Дуденко, В.Г. Горбань и др., 2013
Энциклопедия питания. Том  «Характеристика пищевых продуктов». Дубинина А.А.,Шильман Л.З.,Хацкевич Ю.Н.,Овчинникова И.Ф.,Селютина Г.А.,Летута Т.Н. та ін., 2013
Нові технічні рішення в проектуванні обладнання для теплової обробки харчової сировини.: монографія в 3 ч. Ч1. Підвищення ефективності жарильного обладнання з використанням кремнійорганічних речовини. Петренко О.В. Потапов В.О., 2013
Кинетика явлений переноса в процесс сушки. Потапов В.О., 2013
Systemanalysisandmodellinginfoodtechnology. OlgaShanina, AngelikaTeymurova, FedirPersevoy, 2013
Вода в пищевых продуктах и для пищевых продуктов. Погожих Н.И., Дьяков Г.В. и др., 2013
Нові технологічні рішення в проектуванні обладнання до теплової обробки харчової сировини. Ч.2. Використання електроконтактного нагрівання в процесах жаріння кулінарної продукції. Черевко О.І., Михайлов В.М.,Бабкіна І.В., Дьяков Г.В., Шевченко А.О., 2013
Thetechnologyfoodproductsthebasegelatinizeswithqualitativemodifiedfunctionalproperties. Камсуліна Н.В., Янчева М.О., 2013
Технологія реструктурованих напівфабрикатів на основі рибної сировини. Гринченко Н.Г.,Янчева М.О. 2013.