1967 рік |
відкрито спеціальність "Машини і апарати харчових виробництв"; спеціалізація "Обладнання підприємств торгівлі та громадського харчування" |
1990 рік |
засновано Інженерно-механічний факультет з метою підготовки кадрів за спеціальністю 17.06 "Машини і апарати харчових виробництв" |
1994 рік | засновано спеціальність 7.090221 "Обладнання харчових виробництв" |
1998 рік | змінено назву спеціальності 7.090221 "Обладнання переробних і харчових виробництв" |
2003 рік | змінено назву Інженерно-механічного факультету на Факультет обладнання та технічного сервісу |
2004 рік |
успішна атестація спеціальності "Обладнання переробних і харчових виробництв" за освітньо-кваліфікаційними рівнями: бакалавр, спеціаліст, магістр |
2005 рік | збільшено обсяг ліцензійного набору студентів заочної форми навчання до 75 осіб |
2006 рік |
на факультеті запроваджено підготовку фахівців за скороченим терміном навчання за денною та заочною формами навчання |
2010 рік | акредитація спеціальності "Обладнання переробних і харчових виробництв" |
2014 рік | ліцензування напряму підготовки "Енергомашинобудування" |
2016 рік |
спеціальності: "Прикладна механіка", "Галузеве машинобудування" та "Енергетичне машинобудування" |
Факультет здійснює підготовку висококваліфікованих фахівців, які здатні працювати у нових умовах і володіють прогресивними методиками і технологіями, що відповідають сучасним стандартам.
За роки існування факультету було підготовлено майже 650 не тільки висококласних бакалаврів, спеціалістів, а й високоосвічених членів суспільства, які здатні в майбутньому надати новий імпульс у розвиток і вдосконалення технічного стану підприємств торгівлі, харчування, харчових та переробних підприємств, малого бізнесу.
Факультет був заснований у 1990 році доктором технічних наук, професором, членом кореспондентом ВАСГНІЛ Беляєвим М.І. і мав назву "Інженерно-механічний факультет".
Підготовка інженерів-механіків на Слобожанщині розпочалася ще у 1929 році, коли в Харкові було відкрито інститут радянської торгівлі. У 1959 році інститут переводиться до Донецька, а у 1969 році вже на базі інженерно-технологічного факультету Харківського інституту громадського харчування створюється новий підрозділ - відділення з підготовки інженерів-механіків. З цього часу і починається славетна історія інженерно-механічного факультету. У 2003 році факультет було перейменовано у факультет обладнання та технічного сервісу.
Нині факультет цілком задовольняє зростаючі потреби харчової промисловості, торгівлі та ресторанного бізнесу. Вдосконалюються структура та зміст фахової підготовки, впроваджуються нові освітянські технології. Навчальний процес організовано за кредитно-модульною системою.
На факультеті здійснюється підготовка фахівців за державним замовленням та за договорами з юридичними і фізичними особами за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавр, спеціаліст, магістр.
Студенти отримують підготовку з фундаментальних інженерних дисциплін, таких, як математика, фізика, хімія, теплотехніка та ін.; з гуманітарних дисциплін – філософії, політології, соціології, історії тощо, які є джерелом духовного розвитку та вдосконалення цивілізованої особистості, а також за спеціальними дисциплінами, вивчення яких дозволяє закрити низку комплексної підготовки інженерних кадрів, здатних внести гідний внесок у відновлення та розвиток підприємств галузі, її керівного та технічного персоналу.
Студенти мають можливість закріпити свої теоретичні та практичні знання на провідних галузевих підприємствах м. Харкова та Харківської області під час проходження практик, які є безперервними, тобто протягом усіх років навчання. Договорами про творчу співдружність факультет пов'язаний з найкращими в Україні підприємствами харчової промисловості, ресторанного господарства та торгівлі.
Згідно міждержавним договорам на факультеті навчаються студенти з багатьох країн СНД.
Кафедри факультету щорічно поповнюються технічними засобами, які дають можливість отримувати теоретичні та практичні знання: обладнано та введено в дію комп’ютерний клас, на кожній кафедрі є кафедральні комп’ютерні класи, впроваджено нові технології викладання з використанням найсучасніших апаратів та ін.
Успішно функціонують аспірантура і докторантура за фахом "05.18.12 - Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв"; спеціалізовані Ради із захисту кандидатських та докторських дисертацій.
Студенти мають можливість змістовно та активно проводити вільний час. На факультеті проводяться "Посвячення у студенти", "День факультету", "Останній дзвоник", "День кафедри", "День маркетолога", огляд художньої самодіяльності "Дебют", а також діють команда КВК, танцювальний колектив, проводяться спортивні змагання.
Всім іногороднім студентам надається можливість проживання у гуртожитку.
Студенти-юнаки мають змогу пройти військову підготовку та отримати офіцерське звання.
Після закінчення університету 100 % наших випускників працевлаштовуються.