Студентська наука

Наукові заходи молодих учених і студентів у 2018 р.

Конференції:
17 травня Міжнародна науково-практична інтернет-конференція здобувачів вищої освіти і молодих учених "Актуальні проблеми та перспективи розвитку України в галузі управління та адміністрування: ініціативи молоді"
19 квітня Всеукраїнська науково-практична конференція  здобувачів вищої освіти і молодих учених  "Інноваційні технології розвитку у сфері харчових виробництв, готельно-ресторанного бізнесу, економіки та підприємництва: наукові пошуки молоді"
13 квітня Підсумкова науково-практична конференція Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт  зі спеціалізації "Економіка та управління у сфері торгівлі " у 2017-2018 н.р.
Конкурси:
листопад-грудень
І тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціалізації "Економіка та управління у сфері торгівлі" у 2017-2018 н.р.
лютий-квітень ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціалізації  "Економіка та управління у сфері торгівлі" у 2017-2018 н.р.
Олімпіади:
грудень-лютий І етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності  "Харчові технології та інженерія"
11-13 квітня ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності  "Харчові технології та інженерія"

ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ
 

Кількість студентів денної форми навчання складала 1557 осіб. 40% брали участь у виконанні науково-дослідних робіт (623 особи), з них 18 студентів працювали з оплатою за рахунок коштів із загального бюджету та 25 студентів – з оплатою із спеціального фонду; близько 90% взяли участь у І етапі олімпіад, у ІІ етапі – 42 особи. Загалом переможцями та призерами ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади стали 7 студентів університету, зокрема за напрямами "Харчові технології та інженерія"  І місце посіли 2 студенти, ІІ місце – 1 студент; "Обладнання переробних і харчових виробництв" – ІІ місце 1 студент; "Маркетинг" – ІІ місце  1 студент; "Холодильні машини і установки" – ІІ місце 1 студент; "Готельно-ресторанна справа" – ІІІ місце 1 студент.

 
4–6 квітня 2017 року на виконання наказу МОН України на базі ХДУХТ проведено другий етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності "Харчові технології та інженерія". В олімпіаді взяли участь 79 студентів з 24 ВНЗ.
Університет став базовим закладом для проведення ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузі "Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції". На конкурс було заявлено 94 роботи від 32 ВНЗ. Призові місця зайняли 23 роботи, серед них 5 робіт студентів ХДУХТ.
 
На виконання рішення Державної наукової установи "Інститут модернізації змісту освіти" університет затверджено базовим закладом із проведення ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з напряму "Економіка та управління в сфері торгівлі". На конкурс було заявлено 78 робіт від 29 ВНЗ. Призові місця зайняла 21 робота, серед них 2 роботи студентів ХДУХТ.
 
Загалом студенти ХДУХТ за перемогу у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук отримали 17 дипломів: 5 дипломів І ступеня; 5 дипломів ІІ ступеня; 7 дипломів ІІІ ступеня.
 
Також студентами отримано низку дипломів за результатами участі в різноманітних Міжнародних, Всеукраїнських, регіональних та міських конкурсах, серед них:
 
  • IX Міжнародний чемпіонат StartUp-проектів "Молодь і підприємництво – 2017", м. Гомель, Білорусь (2-е місце за проекти "Pani Bulochka" та "SmartПАР");
  • XІ Харківський регіональний конкурс студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук (за напрямом "технічні науки" – 1 диплом  І ступеня, 1 диплом ІІІ ступеня;за напрямом "гуманітарні: економічний напрямок" – 1 диплом ІІІ ступеня);
  • міський конкурс StartUp-проектів "Харків - місто молодіжних ініціатив" (1 проект – І місце; 2 проекти – ІІІ місце);
  • Конкурс StartUp-проектів Всеукраїнського фестивалю інновацій (1 проект – ІІІ місце);
  • Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт із маркетингу ім. Ігоря Ткаченка "Молодь опановує маркетинг", м. Київ (сертифікат за ІІ місце);
  • ХІІІ Регіональний конкурс рекламних проектів за номінацією "Некомерційна реклама (друкована)", м. Хмельницький (диплом ІІ ступеня).
Взято участь у конкурсі "Харчові технології 2018", що проводився Благодійним фондом "Фонд Бориса Колеснікова", 5 переможців отримали сертифікати на міжнародну кондитерську виставку «ІSM 2018» в Німеччині.
 
З 13 по 20 січня 2018 року відбулося відрядження делегації Харківського державного університету харчування та торгівлі в Китайську народну республіку. Основною метою відрядження була участь в роботі Міжнародного конкурсу інноваційних студентських робіт з хімії і хімічних технологій, який проводився хімічним факультетом Харбінського політехнічного інституту. Тема цього конкурсу  "Хімія створює прекрасне життя". Склад делегації: проректор з міжнародної роботи Фощан А.Л., зав. кафедрою хімії, мікробіології та гігієни харчування проф. Євлаш В.В. і студент 5 курсу, групи ТХК-42М Максим Лабазов. 22 команди з 9 університетів Китаю, США, України взяли участь в цьому конкурсі. За підсумками конкурсу, команда університету посіла 2 місце і грошовий приз у розмірі 1000 юанів.
 
Проведено 2 науково-практичні конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених, присвячені 50-річчю заснування ХДУХТ: Всеукраїнську науково-практичну конференцію "Інноваційні технології розвитку у сфері харчових виробництв, готельно-ресторанного бізнесу, економіки та підприємництва: наукові пошуки молоді" (6 квітня 2017 року) та Всеукраїнську науково-практичну Інтернет-конференцію "Сучасний ринок товарів та проблеми здорового харчування" (24 травня 2017 року).

ХДУХТ започаткував проведення щорічного обласного конкурсу творчих робіт для учнів 10-11 класів Харківської області "Харківщина – конкурентоспроможний регіон". Метою конкурсу є пропаганда досягнень економічної науки та інноваційних механізмів функціонування суб’єктів підприємництва Харківського регіону, формування творчого покоління молодих науковців і практиків для галузі економіки, створення умов для обміну досвідом та можливості самореалізації молодого покоління як майбутніх лідерів в сфері підприємництва. Завершальним етапом Конкурсу стало підведення підсумків на обласному форумі "Харківщина – конкурентоспроможний регіон" (17 травня 2017 р.).  На Обласний конкурс надійшло 67 творчих робіт з 52 навчальних закладів м. Харкова та Харківської області. На підставі відкритого обговорення творчих робіт та доповідей автори 16 творчих робіт нагороджені дипломами І, ІІ та ІІІ ступенів.
 
За участю студентів разом опубліковано 1038 статтей та тез доповідей.
 
У поточному році вперше видано збірник наукових праць здобувачів вищої освіти "Інноваційний розвиток харчових виробництв, рестораннно-готельного бізнесу та торгівлі". За активну участь та перемогу в олімпіадах, конкурсах, конференціях ректором університету нагороджено: дипломами - 122 особи, грамотами - 141 особу, оголошено подяку - 23 особам.
 
Випускників університету, які успішно займались науково-дослідною роботою Вченою радою університету рекомендовано на подальше навчання в аспірантурі.
 
Кращі студенти отримували стипендії – 6 осіб: стипендію Президента України – 4 студ. (Сибірякова К.С., Верешко А.А., Фурса М.В., Мелушова А.С.); стипендію Верховної ради України – 2 студ. (Полевич К.В., Остроушко С.В.).
 

Наукові заходи молодих учених і студентів у 2017 р.

Конференції:
6 квітня Підсумкова науково-практична конференція Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук у 2016–2017 н.р. із галузі "Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції"
6 квітня Всеукраїнська науково-практична конференція  здобувачів вищої освіти і молодих учених  "Інноваційні технології розвитку у сфері харчових виробництв, готельно-ресторанного бізнесу, економіки та підприємництва: наукові пошуки молоді", присвячена 50-річчю Харківського державного університету харчування та торгівлі
24 травня Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція здобувачів вищої освіти і молодих учених "Сучасний ринок товарів та проблеми здорового харчування", присвячена 50-річчю Харківського державного університету харчування та торгівлі
Конкурси:
29 березня Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук за напрямом "Економіка та управління в сфері торгівлі"

Наукові заходи молодих учених і студентів у 2016 р.

Конференції:
7 квітня Всеукраїнська науково-практична конференція молодих учених і студентів "Інноваційні технології розвитку у сфері харчових виробництв, готельно-ресторанного бізнесу, економіки та підприємництва: наукові пошуки молоді"
25 травня Міжнародна науково-практична інтернет-конференція молодих учених, студентів і школярів "Функціонування та розвиток економіки України в умовах зміцнення національної державності", присвячена 25-річчю незалежності України
Конкурси:
7 квітня ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук у 2015-2016 н.р. за напрямом "Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції"
Травень-червень Міжвузівський конкурс студентських наукових робіт  з галузі науки "Економіка та управління в сфері торгівлі"
Листопад-грудень        
І тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук у 2016-2017 н.р. за напрямом "Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції"
Олімпіади:
Січень-
лютий
І етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності 7.05050313 "Обладнання переробних і харчових виробництв" 
10-14 травня
ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності 7.05050313 "Обладнання переробних і харчових виробництв" 

Кількість студентів денної форми навчання складала 1685 осіб. 40% брали участь у виконанні науково-дослідних робіт (674 особи), з них 31 студент працюв з оплатою за рахунок коштів із загального бюджету та 28 студентів – з оплатою із спеціального фонду; близько 90% приймали участь у І етапі олімпіад, у ІІ етапі – 34 особи.

10-14 травня 2016 року на виконання наказу МОН України від 27 листопада 2015 р. №1247 на базі ХДУХТ проведено Другий етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності 7.05050313 "Обладнання переробних і харчових виробництв". В олімпіаді прийняли участь студенти з 9 різних ВНЗ Києва, Харкова, Дніпропетровська,  Мелітополя, Одеси, Вінниці, Луцька. Рішенням журі визначено переможців, яких нагороджено дипломами І-ІІІ ступенів та грамотами, серед них 3 місце отримав студент ФОТС університету Шустов А.В. Для учасників олімпіади організовано екскурсію на ТОВ "Капсулар".

Загалом, переможцями та призерами ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади стали 4 студенти університету, зокрема за напрямами "Обладнання харчових та переробних виробництв" - 3 місце, "Готельно-ресторанна справа" - 2 місце, "Харчові технології та інженерія" - 3 місце,  "Холодильні машини та установки" - 3 місце.

2 студентки економічного факультету взяли участь у фінальному турі IV Міжнародної студентської олімпіади з менеджменту та економіки "Бізнес-проект", яка відбулася у Білоруському державному університеті 6-8 грудня 2016 року (Мінськ, Білорусь). За результатами участі в олімпіаді студенти університету посіли 3 місце.

На виконання наказу МОН України № 1079від 13.10.2015 р. "Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук у 2015/2016 н.р." університетом було організовано проведення Другого туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузі науки "Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції".   На конкурс було заявлено 106 робіт від 34вищих навчальних закладів за усіма технічними і економічними спеціальностями відповідного напряму.

7 квітня 2016 року на Підсумковій науково-практичній конференції організовано захист робіт претендентів на перемогу. Рішенням конкурсних комісій були визначені переможці конкурсу, з яких 5 нагороджено дипломами першого ступеня, 8 - дипломами другого ступеня, 13 - дипломами третього ступеня.  Серед переможців конкурсу 8 студентів ХДУХТ (3 дипломи І ступеня, 2 дипломи ІІ ступеня, 3  дипломи ІІІ ступеня). Всі інші учасники конкурсу нагороджені заохочувальними грамотами.

Загалом студенти  ХДУХТ за перемогу у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з  природничих, технічних і гуманітарних отримали 12 дипломів: 8 дипломів за напрямом "Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції" (3 дипломи І ступеня, 2 дипломи ІІ ступеня, 3 дипломи III ступеня); 2 дипломи за напрямом "Економіка та управління підприємствами" (1 диплом І ступеня,  1 диплом ІІІ ступеня); 1 диплом за напрямом "Маркетинг, управління персоналом та економіка праці" (1 диплом  ІI ступеня); 1 диплом за напрямом "Транспорт" (1 диплом ІIІ ступеня).

Також студентами отримано низку дипломів за результатами участі в різноманітних Міжнародних, Всеукраїнських та регіональних конкурсах, серед них: X Харківський регіональний конкурс студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук (за напрямом "Технічні науки" – 1 диплом  І ступеня); Международный конкурс бизнес-проектов "StartUp-кооперация – 2016" (диплом лауреата в номинации "Лучший StartUp–проект в сфере гостиничного бизнеса"; VIІ Международный чемпионат "Молодежь и предпринимательство – 2016" (диплом лауреата в номинации "Деловая активность и инициатива"); міжвузівський конкурс студентських наукових робіт з галузі науки "Підприємництво" (2 дипломи ІІІ ступеня); Всеукраїнський конкурс студентських робіт "Обладнання Данфосс в системах охолодження, заморожування та кондиціонування" (1 диплом ІІ ступеня).

7 квітня 2016 року проведено  Всеукраїнську науково-практичну конференцію молодих учених і студентів "Інноваційні технології розвитку у сфері харчових виробництв, готельно-ресторанного бізнесу, економіки та підприємництва: наукові пошуки молоді". За матеріалами конференції був виданий збірник тез доповідей у двох частинах загальним обсягом 63 умов. друк. арк.

Вперше на базі університету було організовано та проведено Міжвузівський конкурс студентських наукових робіт з галузі науки "Економіка та управління в сфері торгівлі".  На конкурс було заявлено 68 робіт від 25 ВНЗ. Переможці конкурсу нагороджені: 4 дипломи І ступеня; 5 дипломів ІІ ступеня; 8 дипломів ІІІ ступеня. Всім учасникам конкурсу були надіслані заохочувальні грамоти.

За результатами звернення до МОН було підтримано пропозицію університету щодо надання конкурсу студентських наукових робіт з напряму "Економіка та управління в сфері торгівлі" статусу Всеукраїнського та проведення його на базі ХДУХТ.

Активну роботу проводили зі школярами кафедри економічного напряму. Так, 7 квітня 2016 р. проведено Науковий форум школярів "Перспективи економічного розвитку вітчизняної економіки: учнівські ініціативи". Учасниками форуму стали 60 учнів старших класів загальноосвітніх шкіл м. Харкова та Харківської області, які виступили з науковими доповідями.  Учасників форуму нагороджено дипломами, грамотами та сертифікатами.

ХДУХТ започаткував проведення щорічного обласного конкурсу творчих робіт для учнів 10-11 класів Харківської області "Харківщина – конкурентоспроможний регіон". Метою конкурсу є пропаганда досягнень економічної науки та інноваційних механізмів функціонування суб’єктів підприємництва Харківського регіону, формування творчого покоління молодих науковців і практиків для галузі економіки, створення умов для обміну досвідом та можливості самореалізації молодого покоління як майбутніх лідерів в сфері підприємництва. Завершальним етапом Конкурсу стане підведення підсумків на обласному форумі "Харківщина – конкурентоспроможний регіон" (березень 2017 р.) за участю представників Харківської обласної державної адміністрації, малого та середнього бізнесу. 

Кращі студенти отримують стипендії – 8 осіб: стипендію Президента України – 2 студ. (Галіцин Д.К., Сибірякова К.С.); стипендію Верховної ради України – 2 студ. (Костігов К.В.; Полевич К.В.); стипендію ім. І.Г. Бережного – 2 студ. (Горгуль О.О.; Бідний В.В.); стипендію ім. М.І. Бєляєва – 1 студ. (Інютіна Л.О.); стипендію ім. А.С. Масельського – 1 студ. (Чвала Л.С.).