Кафедра товарознавства та експертизи товарів

  " МІЖНАРОДНА ДІЯЛЬНІСТЬ"

 

Міжнародне співробітництво в сфері освіти є невід’ємною частиною підвищення якості освітніх послуг, популяризації ВУЗу та європейської інтеграції.
Міжнародна діяльність кафедри відбувається за такими напрямами:
- розробка та виконання міжнародних двосторонніх договорів з іноземними вищими навчальними закладами;
- участь у міжнародних програмах та проектах;
- відрядження викладачів, співробітників, докторантів, аспірантів і студентів за кордон для підвищення кваліфікації, стажування, наукової роботи;
- проведення та участь у міжнародних наукових та освітніх заходах: конференціях, симпозіумах, форумах, семінарах, виставках;
- видавнича діяльність викладачів та студентів за кордоном.
 
Одним із напрямів міжнародної роботи кафедри є співробітництво із зарубіжними навчальними закладами та міжнародними освітніми організаціями.
Студентам кафедри пропонується можливість навчання за програмою подвійних дипломів. Кафедра співпрацює за цією програмою з Білоруським державним економічним університетом;

 12           

З факультетом міжнародного туризму і готельного менеджменту в Чорногорії

1 12 2

     Колектив кафедри під керівництвом завідувача, професора  Дубініної А.А., входить до складу Міжнародного товариства товарознавців і технологів (IGWT), яке основане у м. Брюсселі за ініціативи товарознавців Австрії, Бельгії, Польщі та інших xom sherєвропейських держав.
    Кафедра щорічно приймає участь у спільному німецько-українському проекті «Ніч Науки в Харкові». В 2016 році кафедра ознайомила в неформальному середовищі всіх бажаючих зі своїми вченими, викладачами, підприємствами, які займаються новими технологіями, заснованими на останніх наукових досягненнях.
     Доценти Щербакова Т.В., Черевична Н.І. та Віннікова В.О. приймали участь у ІІІ «Науковому пікніку», організаторами якого виступили українсько-польський проект «Наукові пікніки в Україні», Харківське міське громадське об’єднання «Центр розвитку громад» та Департамент у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради і Харківський міський центр дозвілля молоді.
 cher sher     sher Кафедра приймає участь у Міжнародному проекті Сьомої рамкової програми Європейського союзу FP7- PEOPLE - 2012 - IRSES № 318946 «Nutritional Labeling Study in Black Sea Region Countries». 
Nutrilab   проект обміну дослідженнями IRSES в рамках дії міжнародної програми "Марія Кюрі". Програма передбачає організувати і зміцнити довгострокове співробітництво науково-дослідних та інших організацій шляхом координації програм та обміну вченими. Проект направлений на вивчення та удосконалення маркування харчових продуктів у державах Чорноморського регіону і є складовою програми підвищення рівня наукових досліджень в Європі, стимулювання усіх форм співпраці, академічної мобільності. У дослідженнях беруть участь вчені та фахівці 12 університетів  та наукових установ  з п’яти  країн  Чорноморського регіону (Болгарії, Росії, України, Молдови та Румунії). 
Мета проекту полягає в тому, щоб на основі досліджень споживчого ринку п’яти країн Чорноморського регіону створити образ сучасного середньостатистичного споживача і встановити його поведінку при виборі харчових продуктів та напоїв. Проект отримав фінансування 484,5 тис. Євро на 2013-2015 рр. 
      Студенти кафедри активно приймають участь у цьому проекті. В Русенькій університет "Ангел К'нчев" м. Разград  (Болгарія) були направлені двоє студентів 5-го курсу Бондаренко А. та Олейник Н. Мета перебування - проведення спільних наукових досліджень щодо маркування харчових продуктів.
aX kbYSOEA8                dom
  
       У 2016 році кафедрою товарознавства та експертизи товарів разом із кафедрою обладнання харчової і готельної індустрії підготовлено спільний українсько-молдовський науково-дослідний проект «Комплексна переробка вторинної молочної сировини з метою створення технологій десертної продукції підвищеної харчової цінності» та подано його до розгляду у Міністерство освіти і науки України. 
     На конкурс спільних українсько-німецьких науково-дослідних проектів для реалізації у 2017 – 2018 підготовлено два проекти: «Використання методів сенсорного аналізу та спектроскопії для визначення кольору рослинної сировини та продуктів її переробки» та «Виробництво інноваційних продуктів із рослинної сировини» (науковий керівник проектів – проф. А.А. Дубініна).
        Викладачі кафедри постійно приймають учать в міжнародних науково-практичних конференціях. 
5-6 листопада 2015 року в м. Коломбо, Республіка Шрі-Ланка, проходила 3-я Міжнародна конференція з готельного та туристичного менеджменту «Strategic Alignment in Tourism: Planning, Developing, Marketing, Managing & Moniting», яку проводив Міжнародний Інститут Менеджменту м.Коломбо. В роботі конференції прийняла участь делегація науковців Харківського державного університету харчування та торгівлі в складі: д.т.н., професор, зав.кафедрою товарознавства та експертизи товарів Дубініна А.А., д.т.н., професор, зав. кафедрою устаткування харчової і готельної індустрії ім.М.І.Беляєва Дейниченко Г.В., д.т.н., професор, зав.кафедрою готельного та ресторанного бізнесу Малюк Л.П.
 
dubinina ko
                                                                 

Делегація України з організаторами 3-ої Міжнародної конференції з готельного та туристичного менеджменту «StrategicAlignmentinTourism: Planning, Developing, Marketing, Managing & Moniting» (Шрі-Ланка, 2015)

В роботі конференції брали участь фахівці готельно-ресторанного бізнесу з багатьох провідних країн світу – Великої Британії, Канади, Голландії, Австралії, Японії. Широко були представлені на конференції країни Південно-Східної Азії – Індія, Бангладеш, Індонезія, Таїланд, Малайзія, Сінгапур, Тайвань, власне Шрі-Ланка. Країни пострадянського простору представляли Україна в особі делегації ХДУХТ та Казахстан, який уособлювали фахівці Алматинського Університету Менеджменту.

3333333333

                                         

Учасники 3-ої Міжнародної конференції з готельного та туристичного менеджменту «Strategic Alignment in Tourism: Planning, Developing, Marketing, Managing & Moniting» (Шрі-Ланка, 2015)

По закінченні роботи конференції, на заключному пленарному засіданні лунали пропозиції про необхідність подальшого спілкування на аналогічних заходах, про розширення зв’язків між фахівцями готельного та туристичного бізнесу з різних країн світу. Також всім учасникам конференції організаторами було видано відповідні сертифікати про участь.
У місті Пловдів (Болгарія) пройшла IV Міжнародна конференція «Development of the Science, Technologies and Techniques for the Manufacture, Packaging, Labeling, Storage and Distribution of Foods», яку відвідала 3−4 червня 2016 року ст. викладач Бєляєва І.М.;
      19 травня 2016 р. в ХДУХТ була проведена Міжнародна науково – практична конференція «Розвиток харчових виробництв, ресторанного та готельного господарстві торгівлі: проблеми, перспективи, ефективність», в якій взяли участь всі викладачі кафедри.
    Кафедра постійно приймає участь у Міжнародних кулінарних конкурсах, які дозволяють збагатитися досвідом впровадження інноваційних технологій харчування та шляхів підвищення якості та конкурентоспроможності товарів. 
Професор кафедри Селютіна Г.А., доценти Ольховська В.С., Черевична Н.І., Віннікова В.О., Попова Т.М., Гасанова А.Е., асист. Соколовська О.О. та магістри кафедри Риндіна А, Онищенко А, Лукашевич В., Щербак Т. приймали участь у Міжнародному агрофорумі «Агропорт-2016» (20-22.10.16 р.) под егідой ООН в рамках міжнародного року зернобобових, що проводився за підтримки Харківської обласної державної адміністрації, групи DCH О. Ярославського та ПАТ «Харківський тракторний завод». В рамках агрофоруму проводився міжнародний кулінарний фестиваль «Agro Cook Fest-2016» на якому доц. Попова Т.М. була нагороджена срібною медаллю у номінації «Креативні вироби з борошна».
gas         vistovka
 
Доц. Гасанова А.Е. у складі суддівської колегії приймала участь у ХІ міжнародному кулінарному фестивалі «Перлина Середземномор’я», організований «Союзом кухарів Європи та Середземномор’я», що проходив (04-07.04.2016 р.) на о. Брач (Хорватія), де Гасанова А.Е. Була обрана послом «Союзу кухарів Європи та Середземномор’я» в Україні на 2016-2020 рр.;
Викладачі кафедри активно ведуть видавничу діяльність за кордоном. У наукових виданнях Румунії, Болгарії, США, Англії, Узбекистані, Ірландії, Чехії, Германії та інших країнах. Завідувачем кафедрою Дубініною А.А. у співавторстві видано монографію «L’application du systeme HACCP dans les industries agroalimentaires» французькою мовою у видавництві «Sibiu: ALMA MATER»  у 2009 в Румуніі. Також ведеться робота по публікаціям в наукових виданнях, які входять до науково-метричної бази даних SCOPUS. В 2016 році опублікована стаття «Development of the method of peanuts detoxification and improvement of its digestion», авторами якої є Дубініна А., Ленерт С., Хоменко О., Щербакова Т., Малюк Л. в  Annals of the University Dunarea de Jos of Galati Fascicle VI в журналі «Food Technology» та інші.
 
Запрошуємо науковців та працівників галузі з України, близького та далекого зарубіжжя до взаємовигідного співробітництва!